Siber Saldırganların Yeni Hedefi: Akıllı Evler



CIE [Complex IoT Environments] olarak adlandırılan birçok cihaz ve sistemin birleşmesinden oluşan kompleks IoT ortamları siber suçluların yeni hedefi oldu. Asansör sistemleri, kartlı kapı sistemleri, yangın sensor sistemleri gibi BT dışındaki cihazların yönetilmesini sağlayan yazılımlara ulaşan suçlular, kullanıcıların güvenliklerini ihlal edecek durumlar oluşturabiliyor ve eski haline döndürülmesi için fidye talebinde bulunuyor. Bunun en yakın örneği ise Avusturya’nın önemli bir otelinde yaşandı. Bir grup siber korsan otelin müşterilerini odalarına kilitleyerek durumun çözülmesi karşılığında otel işletmesinden bitcoin talep etmişti.

Trend Micro Araştırma Birimi, saldırganların kompleks IoT ortamlarının kontrolünü ele geçirebileceği senaryoları incelediğinde siber saldırganların kolaylıkla kompleks IoT ortamında otomasyon sunucusuna sızabileceğini, mevcut kuralları değiştirebileceğini ve kontrolü eline geçirerek olası riskleri artırabileceğini tespit etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hürriyet'te yer alan habere göre Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Teknik Müdürü Mehmet Gülyurt, bu tip yazılımların alışveriş merkezleri, havalimanları, oteller, hastaneler, akıllı binalar, plazalar gibi yerlerde yaygın şekilde kullanılması nedeniyle siber suçluların saldırılarına maruz kaldığını belirtti. Bu tür saldırılar sonucunda da fidye talep edilebildiğinin, siber terör gruplarının eylemlerine neden olabildiğinin, insanların rehin alınmalarının, hırsızlık ve soygun vakalarının yaşanmasıyla sonuçlanabildiğinin altını çizdi.

Gülyurt “Saldırganlar akıllı kilitler kurup kompleks IoT ortamına bağlanarak, eve / şirkete erişime imkan veren otomasyon kurallarını değiştirebiliyor. Bu kural değişiklikleri sonucunda sensorlar saldırganı ya evde yaşayan biri gibi algılıyor ya da kapıları kilitlemiyor. Bu tür kurallar aynı zamanda kompleks IoT ortamında kurulu herhangi bir alarm sistemini kontrol altına alarak saldırganın çok kolay bir şekilde alarmı devre dışı bırakmasını da sağlıyor.

Diğer bir senaryoda da saldırganlar internete bağlı hoparlörler vasıtasıyla Alexa ve Siri gibi sanal asistanlara komutlar verebiliyor. Saldırganlar ev sahibinin sesini analiz ederek klonluyor, böylece elde ettikleri ses dosyasıyla kompleks IoT ortamlarına bağlı cihazların gerçekleştirdiği ses tanıma prosedürünü geçebiliyor. Bu tür tehditler Alexa ve Google Asistan gibi ses hizmetleriyle kontrol edilebilen ve ev Wi-Fi ağlarına bağlı olan akıllı otomobillerin de yaygınlaşmaya başladığı düşünülürse önümüzdeki dönemde çok daha ciddi saldırılara neden olabilir” açıklamasında bulundu.