Seyrantepe Stadı’nın Sorunları



Geçenlerde G.Saray’ın yeni stadı konusunda bir gürültü koptu. Basın haberlerinde, statta 10 bin kişinin sahayı göremediği savı yer almıştı. Gelelim gerçek duruma…

Seyrantepe projesi 2007 yılında, geçerli UEFA kurallarına göre hazırlanmıştı. Yapım da doğal olarak o projelere göre başladı ve sürdü. Ne var ki UEFA, 18 Eylül 2009’da stat standartlarında bazı değişiklikler içeren yeni bir yönetmeliği devreye soktu. Ukrayna ve Polonya’da düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası sırasında oralardaki statlarda yaşanması olası sıkıntıların, yeni kurallar getirilmesine, yeni standartlar aranmasına yol açtığı sanılıyor. Tıpkı, bizde depremler sonrasında çıkarılan yeni deprem yönetmeliklerinde olduğu gibi…

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonuna talip olan Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’nın yeni kuralları karşısında Seyrantepe stadının durumunu da bir yabancı kuruluşa inceletmiş. Belirtildiğine göre, üst tribün görüş çizgisinde bir sorun saptanmış. Görüş çizgisi, statlarda, seyircinin gözünü taç çizgisiyle birleştiren çizgidir. UEFA’nın yeni kabullerine göre, öndeki seyirci ile arkasında oturanın baş yükseklikleri arasında en az 9 santimetrelik bir fark olması gerekiyor. Seyrantepe’nin üst tribününde bu fark 6.8-8.9 cm. arasında değişiyor. Bu durum eski kabullere uygun, ancak yeni standartların biraz altında. Kıyamet koparacak bir fark değil… Kaldı ki 9 santimetrelik fark da aslında yeterli değildir; taç çizgisini görebilmek için yine de başı sağa sola kaydırmak gerekir. Durum Avrupa’nın önemli statlarında da aynı. Örneğin, Alliance Arena’da, Köln Arena’da… Ayrıca, görüş çizgisi konusu, UEFA yönetmeliğinin “soft” kriterleri, yani müzakere edilebilir kriterleri arasında bulunuyor.

Yine de kurallara tam uyma konusunda şu anda yapılabilecek bir değişiklik var mı? Pek görünmüyor. Kuramsal olarak çözüm, tribünün dikleştirilmesi şeklinde olabilir; ne var ki tribünlerin o bölümü kısmen inşa edildi bile. Ancak yine de yapılabilecek bazı teknik ufak düzeltmeler olabilir.

UEFA kabullerine göre Avrupa’da oynanacak final maçları için stat kapasitesinin en az 50 bin, yarıfinal maçları için en az 40 bin kişilik olması isteniyor. G.Saray’ın yeni stadı 52.600 kişilik. Bu statta yarıfinal maçları kesinlikle oynanabilir. Final maçlarına gelince… Avrupa’daki statların büyük çoğunluğu aynı durumda olduğu için UEFA anlayış gösterir; aksi halde, final maçları için stat bulma şansı iyice kısıtlanmış olur.

Bugün Seyrantepe Stadı konusundaki asıl sorun, uygulama projelerinin, proje mimarının ve elektrik, statik proje grubunun dışlanarak sürdürülmesinde yatıyor. Projelerin müteahhidin insafına bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Bu durumun kulübün ve TOKİ’nin girişimi ile bir an önce ele alınarak düzeltilmesinde sayısız yararlar vardır. Aksi halde ileride giderilmesi olanaksız sıkıntılar doğacaktır. Daha önce de dile getirdiğimiz bu konuya bir kez daha dikkat çekelim.