Sevda Tepesi'nde Kral İçin İmar Çalışması



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anadoluhisarı'nda bulunan Sevda Tepesi için imar çalışmalarına başlandığını açıkladı. Topbaş, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Sevda Tepesi ile ilgili olarak çalışma yapılması için arkadaşlarıma dosyayı verdim. Kralın kendisi bir konut yapmak istiyor" diye konuştu.

Sevda Tepesi konusunda dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın Abdullah Bin Abdülaziz'e söz verdiğini hatırlatan Topbaş, "Bu bir noktada devletin onurudur. Sevda Tepesi her zaman bizim temsilcilerimizin önüne koyulan, bir sıkıntı. Burada bir hak ölçüsü vardır. Bu bir haktır. Burada, yasal boyutta yapılabilecek, bir imkân varsa, mimar olarak buna tarafım" dedi.

'Olmuyorsa, devlet alsın'
Yasal zemin bulunduğunda imar izninin verilmesi gerektiğini dile getiren Topbaş, şöyle devam etti: "Koruma Kurul'u ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü konuyu değerlendirir. Olmuyorsa devlet, bu yeri geri satın almalıdır. Devletler arası ilişkiler açısından gelinen nokta hoş değil." İngiltere, İspanya ve İtalya'nın Körfez ülkelerinin önde gelen isimlerinin kendi ülkelerinde malikane sahibi olması için çeşitli kolaylıklar sağladığını ifade eden Kadir Topbaş, Türkiye'de ise paranın rengine ve milliyetine bakılmasını eleştirdi.

Boğaziçi'nde Osmanlı döneminin mimari özelliklerini yansıtan ender yalılardan birisi olan Kıbrıslı Yalısı'nın arka bahçesi olan Sevda Tepesi'nde, yaklaşık 300 yıllık, 50'den fazla ağaç bulunuyor. Boğaziçi'nin bir zamanlar önemli mesire yerlerinden Göksu'yu tepeden gören Sevda Tepesi, bu özelliği ile Boğaziçi'nin en güzel yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

27 milyon dolara satılmıştı
Dirvana ailesi, Sevda Tepesi'ni 1984'te Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah Bin Abdülaziz'e 27 milyon dolar gibi astronomik bir rakama sattı.
'Karşılıklık ilkesi' gereği, Suudi Arabistan ile Türkiye'nin gayrimenkul alış-satış imkânı yoktu. Ancak, dönemin Başbakan'ı Turgut Özal'ın girişimi ve Bakanlar Kurulu'nun özel izniyle satış gerçekleştirilmişti.

Satışta, Abdullah Bin Abdülaziz'e imar izni de vaat edilmişti. Fakat bu imar izninin yıllardır verilmemesi üzerine, Suudi Prens, gazetelere ilan vererek Sevda Tepesi'ni satışa çıkarmıştı. 1947'den sonra uzun yıllar restoran ve çay bahçesi olarak kullanılan korunun 2 bin metrekarelik kısmı Dirvana ailesi tarafından Kandilli Mezarlığı'na bağışlanmıştı.