Servet Üzerinde Yürüyoruz



Metro inşaatı tarihi eserleri ortaya çıkarıyor. Vezneciler'de yalnızca 80 santimetre derinlikte Kanuni Süleyman ve 2. Selim dönemine ait 98 altın sikkeyle 76 tane Venedik Dükası bulundu.

Taksim-Yenikapı metro inşaatı için Vezneciler, Aksaray ve Yenikapı'da yapılan kazı çalışmaları, yüzyıllardır bir servetin üzerinde yürüdüğümüzü ortaya çıkardı. Kazılarda, farklı dönemlere ait binin üzerinde tarihi eser gün ışığına çıkarken, Vezneciler'de sadece 80 santimetre derinde altın sikkeler bulundu.

Alanlar koruma altında
Vezneciler'deki metro kazısı bir, Aksaray ve Yenikapı'daki çalışmalar ise birbuçuk yıl önce bitti. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Halil Özek, raporların 2003 başında İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na verildiğini söyledi. Raporda, kazı alanlarındaki Osmanlı ve Bizans dönemine ait eserlerin koruma altına alınması istendi. Anıtlar Kurulu da 17 Eylül 2003'te söz konusu alanları koruma altına aldı.

Binin üzerinde eser
Üç kazı alanından binin üzerinde eser çıkartıldığını ve bunların birleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Özek, şimdiye kadar 200 civarında eserin envanterinin çıkartıldığını kaydetti. Özek, metro kazılarının arkeolojik çalışmalar ve İstanbul'un tarihinin gün ışığına çıkması açısından bir şans olduğunu vurguladı. Kazı alanlarında bulunan eserler şöyle:

*Vezneciler'deki kazıda 11. yüzyıl Bizans dönemine ait 100 metrekare büyüklüğünde mozaik döşeme bulundu. Ancak döşeme henüz kazı alanından çıkarılmadı ve yerinde korumaya alındı.

*Vezneciler'de 80 santimetre derinde pişmiş topraktan yapılmış çocuk kumbarasının içinde Kanuni Süleyman ve 2. Selim dönemine ait 98 altın sikke ile 76 tane Venedik Dükası ortaya çıkarıldı.

*Aksaray'da Vatan Caddesi ile Millet Caddesi arasındaki Murat Paşa Camii yanındaki kazı çalışmalarında 376 yıl önce yapılan Muratpaşa Hamamı bulundu. 3. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar çeşitli dönemlere ait kalıntılar gün ışığına çıktı. Bu bölgenin Bizans döneminde Forunsovis Meydanı denilen, canlı hayvan pazarı olduğu belirtilen alan olduğu tahmin ediliyor. Kazı alanında çok sayıda çanak çömlek ve kandil bulundu.

Bizans oltası

*Yenikapı'da Langa Caddesi' ndeki kazı çalışmalarında Bizans döneminden kalma Theodosius Limanı'na ait kalıntılara ulaşmak hedefleniyordu. Ancak limana ait kalıntılara ulaşılamadı. Bu bölgede de yine çok sayıda çanak çömlek, kandiller, kaplamalar bulundu. Ayrıca Bizans dönemine ait balık oltası ortaya çıktı. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Özek, kazı alanının daha geniş olması halinde liman kalıntılarına ulaşma şanslarının olacağını söyledi.