Valensiya, Cevisama fuarıyla, İspanyol tasarımının köklü geçmişi ile yenilikçi malzeme çözümlerini harmanlayarak dünya seramik pazarındaki yerini korumayı ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Cevisama fuarı, seramik ihracatında dünyanın 3. ülkesi konumundaki İspanya'nın, ürün geliştirme ve tasarım konusundaki yeniliklerini uluslararası pazarla buluşturduğu bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. 110.000 m2’lik bir alanı kaplayan fuara bu yıl 511’i İspanyol 210’u ise yabancı olmak üzere toplam 721 firma katıldı. Yabancı katılımcılar, içlerinde Türkiye’nin de olduğu 38 ayrı ülkendi. Fuarda 100 ayrı ülkeden gelen yaklaşık 78.000 profesyonel ziyaretçi vardı.
Fuarda teşhir edilen ürünler arasında; karo seramik, doğaltaş, banyo ekipmanları, hammaddeler, sır ve boyalar, bağlayıcı elemanlar, zemin ve duvar kaplama malzemeleri, araç ve ekipmanlar bulunuyor. Cevisama’da potansiyellerini dünyaya sunma olanağı bulan karo seramik, banyo, doğaltaş firmaları en yenilikçi ve özel tasarımlarını bu uluslararası zirvede piyasaya tanıtmış oluyor.
Seramik Sektöründe Yeni Trendler
Bu yıl da yine fuarda seramik sektöründe 2017 trendleri sergilendi. En önemli yenilikler seramik karoların boyutlarındaydı, 2017 itibariyle sektörde en büyüğünden en küçüğüne kadar pek çok ebatta seramik karo bulmanın mümkün olacağı görüldü. Her zaman talep edilen doğal gürünümlü seramik karoların yanı sıra metalik görünümler de bu yılın en dikkat çeken yeniliklerindendi. Özellikle altın ve gümüş rengi karoların bu yıl çok rağbet göreceği konuşuldu. Egzotik ve tropik esintiler, özellikle çiçek desenleri ve canlı, parlak renkleriyle dikkat çekiyordu. Geometrik desenler ve kaleydeskopik görünümler de yine bu yılın yenilerindendi. Yanı sıra tuğla görünümlü seramik karolar ve balıksırtı desenler de ilgi çekiyordu.
“See you in Valencia” Etkinlikleri
Fuara eşlik eden paralel etkinlikler, “See you in Valencia” (Valensiya’da görüşmek üzere) inisiyatifi ile kentin tamamını geçen yılarda olduğu gibi yine mimarlık, iç mekân ve tasarım anlamında ortak bir etkinlik alanına dönüştürdü.
“See you in Valencia” etkinlikleri bu yıl “Trans-hitos” sergileri, Ceramica Lab banyo tasarım yarışması, Alfa de Oro ödülleri ve en iyi stand tasarımı yarışmasını içeriyordu. “See you in Valencia” inisiyatifi ayrıca fuar kapsamında Benedetta Tagliabue (Miralles Tagliabue EMB), José I. Velasco (MVRDV), Pepe Leal (Madrid Polytechnic University’s Faculty of Architecture), Rafa Zaragozá (Thinkers Co), David Carson gibi tanınmış mimar ve tasarımcıların konferanlarına da evsahipliği yaptı.
Cevisama’nın geleneksel etkinliklerinden biri olan “See you in Valencia” kapsamındaki “Trans-hitos” sergileri bu yıl “Inter-actions” (Etkileşimler) başlığı altında toplandı. Bu serginin amacı malzeme olarak seramiğin farklı kullanım alanlarının tanıtımı ve teşvik edilmesini kapsıyordu.
“Trans-hitos” Sergileri
600 m2’lik bir alanı kaplayan “Trans-hitos” sergileri Cevisama organizasyonuyla The Spanish Ceramic Tile Manufacturers’ Association (ASCER) ortaklığıyla ve Instituto de Tecnología Cerámica (ITC) koordinasyonuyla gerçekleştirildi. Bu yılki “Trans-hitos” sergisi dört bölümden oluşuyordu. Bunlardan birincisi Harvard, Liverpool, Graz, Barselona, Alicante, Valensiya, Madrid gibi dünyanın farklı yerlerindeki üniversitelerin seramik departmanlarından öğrencilerin çalışmalarından oluşuyordu. Serginin koordinatörlüğünü Víctor Echarri ve Roberto Yáñez yaptı. Bu projede seramikteki en son teknolojilerin mimariye entegrasyonu için yenilikçi bakış açıları oluşturmak hedeflendi. Projeleri oluşturuken öğrenciler sürdürülebilir yapım sistemleri, yeni yöntemler, enerji verimliliği ve yenilikçi konstrüksiyon çözümlerine ağırlık verdiler.
Trans-hitos sergileri
İkinci bölümdeyse Sergio Alfonso ve Vicente Picó’nun “Essence” başlıklı projesi sergilendi. Bu proje için ASCER ve ITC tarafından bir yarışma açıldı. Yarışmada tasarımcılar, mimarlar ve içmimarlar tasarımlarında seramiği kullanmak konusunda cesaretlendirildi. Sergio Alfonso ve Vicente Picó’nun tasarımını jüri sade bir şıklığa sahip olduğu ve geçici bir mimari projeye uygun olarak seramiğin basit düz bir malzeme olarak değil de farklı bir boyutta kullanımı nedenleriyle birinci seçti. Sergio Alfonso ve Vicente Picó projelerinde Valensiya’daki Albufera sulak alanlarından ilham aldıklarını söylediler.
Trans-hitos sergileri
Üçüncü bölümdeki “MaP+S Project” başlıklı serginin içeriğini Harvard University Graduate School of Design oluşturdu. Sergide, 3D Printing makineleriyle oluşturulan seramikler kullanılarak ne gibi sergileme üniteleri oluşturulabileceği görülebiliyor. Geleneksel seramik işleme yöntemleriyle yapılamayacak geometriler 3D printing makineleriyle oluşturulabiliyor.
“MaP+S Project” sergisinin tasarım ekibi Martin Bechthold; Salmaan Craig; Zhiwei Liao; Kevin Hinz; Saurabh Mhatre; Matan Mayer; Juan Pablo Ugarte; Zach Seibold, Tiffany Cheng, Jose Luis Garcia del Castillo, Nono Martínez Alonso ve Santiago Serna González’den oluşuyordu.
Dördüncü bölümde ise seramik kullanılarak oluşturulan yarım daire şeklinde bir strüktürün içine ASCER’in düzenlediği 15. Mimaride Seramik Ödülleri’nin kazananlarının sunumları yerleştirilmişti.
Yarışma sergisi
Fuar kapsamında ASCER’in düzenlediği 15. Mimaride Seramik Ödülleri’nin kazananlarına da bir törenle ödülleri verildi. Yarışmanın jürisi Portekizli mimar Gonçalo Byrne (Jüri Başkanı), Elisa Valero (Granada Mimarlık Okulu’nda Profesör) Iñaqui Carnicero (Cornell Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi); José M. Milá (tasarımcı, RED Başkanı); Nuno Brandão Costa (Portekizli mimar); Ricardo Sánchez Lampreave (Mimarlık Editörü); ve Ramón Monfort’dan (Castellón College of Architects üyesi mimar) oluşuyordu.
Yarışmanın kazananları şöyle sıralanıyor:
Mimarlık kategorisi
Birincilik Ödülü:
®Luis Asin
“Two Dwellings in Oropesa”
Paredes Pedrosa Arquitectos’un tasarladığı projeyi jüri, seramik malzemenin uygun kullanımı ile karmaşık bir tarihsel bağlamda hassas bir mimari müdahale olarak değerlendirdi.
Mansiyon:
®José Hevia
“MM House”
OhLab’ın tasarladığı projenin, herhangi bir teknolojik gelişme olmaksızın sürdürülebilir bir mimariye bağlılık taahhüdünde bulunduğu jüri tarafından değerlendirildi.
İçmimarlık kategorisi
Birincilik Ödülü:
®Mikel Eskauriaza
“TABA Espazioa”
Ibon Salaberria’nın tasaldığı projede jüri, çağdaş bir alanda öne çıkan malzeme olarak seramiklerin dengeli bir şekilde kullanıldığını kaydetti.
Mansiyon:
®Olaia Olveira
“Casa#77”
Raúl Montero Martínez & Emilio Pardo Rivacoba’nın projesini jüri, seramikle kuşatılmış bir alan olarak değerlendirdi.
Öğrenci projesi kategorisi
Birincilik Ödülü:
“In Situ: Tools and Technology in Traditional Architecture”
M. Wesam Al Asali’nin projesinde jüri, işlevine ve yerine uygun bir yapı sistemi oluşturmak için tek bir seramik malzemenin kullanıldığına dikkat çekti.
Mansiyon:
“Eagerly awaited”
Belén Collado González’in projesinde Jüri malzemenin kullanımındaki yumuşaklığı ve hassasiyeti takdir ettiğini belirtti.