Seramik Sektörü Brüksel'de Buluştu



Avrupa Parlamentosu’nun Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlediği Ceramic Forumu’na, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet T. Yamaner, seramik sektörü temsilcileri olarak ECE Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Türk Seramik Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Seramik Sağlık Gereçleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çenesiz, Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği Başkanı Kürşad N. Özkaya ve Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu katıldı. Avrupa’da seramik sektörünün geleceğinin tartışıldığı, Avrupa Milletvekilleri ve Avrupa Komisyonu direktörlerinin de katıldığı forumda, Türkiye’deki gelişmeler değerlendirildi.

Türkiye Avrupa’nın üretim merkezi

Türkiye, vitrifiye ve seramik sektöründe Avrupa’nın üretim merkezi konumunda iken; bugün Türkiye’de seramik karolarda 400 milyon metrekare, sağlık gereçlerinde 21 milyon adet ve refrakterde ise 1 milyon ton üretim yapılıyor. Bu da Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesi anlamına geliyor. Diğer bir yandan Türkiye, karoda dünya üretiminde 9., sağlık gereçlerinde ise 4. sırada yer alıyor.

İhracat rakamlarına bakıldığında üretim ve tüketimin azalmasına rağmen, Türkiye’nin vitrifiye ve seramik sektöründe Avrupa’da 1., Dünya’da ise 4. sırada yer aldığı görülüyor. Yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte, karo ihracatı 90 milyon metrekare ve yaklaşık 600 milyon dolar, sağlık gereçleri ihracatı 8-9 milyon adet ve yaklaşık 200 milyon dolar iken; refrakter 500 bin ton yaklaşık 260 milyon dolar değerinde. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ise, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri ilk sırada yer alırken; bunu Ortadoğu’da İsrail, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Amerika ve Kanada takip ediyor.

"Tasarım ve inovasyona ciddi yatırımlar yapılıyor"

Forumda konuşan Ahmet T. Yamaner, “Türk seramik sektörü son yıllarda yaptığı yatırımlarla Avrupa’nın en yeni üretim merkezlerine kavuştu. Ayrıca, çok şekilde iyi yetişmiş, nitelikli insan gücüne de sahip olan sektör, ülkemizde önemli ölçüde istihdam kaynağı yaratmaktadır. Markalaşmanın önemini anlamış olan sektörümüzde, tasarım ve inovasyona ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Devletimizin bu alanda bize sunduğu destek aşikar. Hep birlikte çalışarak elde edeceğimiz başarılar, ihracat birim fiyatlarını yukarı çekecektir” dedi.

"Seramik sektörü 2015'te özellikle iç pazarda büyüyecek"

Ceramic Forumu sonrası değerlendirme yapan ECE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de, 2015’te seramik sektörünün özellikle iç pazarda büyüyeceğini ifade etti. Toplantı sonrası Türk seramik sektörünün temsilcileri ile yeni kararlar aldıklarını söyleyen Çenesiz, sektör ve siyasi temsilciler ile bir araya gelerek Türk seramik sektörü açısından sanayide kaynakların verimli kullanımı, sürdürülebilirlik, çevreye saygılı üretim ve haksız rekabete engel olacak dış ticarette korunma önlemleri gibi konularla ilgili çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

"AB yönetmeliklerinin Türkiye'yi de gözetir şekilde oluşturulması için oradaydık"

Foruma katılan SERSA Başkanı Kürşad N. Özkaya ise, “Bu foruma STK temsilcileri olarak hep birlikte katılmamız, ülkemizi ve seramik sektörünü temsil etmemiz özel bir önem arz etmektedir. Seramik sektöründe Avrupalı ülkelerin öncelikleri farklılık göstermekte ve bu farklılıkları komisyonlarda her ülke kendi önceliklerine göre öne çıkartmaktadır. Bizler de Türk üreticileri olarak kendi hassasiyetlerimizi ve yakın gelecekte Avrupa Birliği içerisinde uygulamaya konulacak olan yönetmeliklerin Türkiye'yi de gözetir şekilde oluşturulması için orada bulunduk” yorumunu yaptı.