Sera Gazı Rekor Kırdı



Uluslararası Enerji Ajansı (UAE) atmosfere salınan sera gazı oranının geçen yıl tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Bugüne kadarki en yüksek miktar 29,3 gigaton (milyar ton) ile 2008’de ölçülmüş, 2009’da ise düşüş kaydedilmişti. 2010’un rakamları ise 2008’i yaklaşık yüzde 4,5 geçerek 30,6 gigatona ulaştı. Fransa’nın başkenti Paris merkezli UAE bu durumun sebebi olarak fosil yakıt kullanımını gösteriyor. UEA ayrıca, 2020 yılında enerji sektörünün salınımının yüzde 80’inin daha önce faaliyette veya inşa halinde olan fabrikalardan kaynaklanacağını açıkladı.

Uzmanlar küresel ısınmanın tehlikeli sonuçlara yol açmasını önlemek için sıcaklık ortalamalarının iki dereceden fazla artmaması gerektiğini söylüyor. Ancak UEA Başekonomisti Fatih Birol’a göre “Bu durumu önlemek bir hayale dönüştü.” Birol “Bunlar gördüğümüz en kötü rakamlar. Bu bilgiler, dünya sıcaklığının azami 2 santigrat derece artmasıyla sınırlandırılması umutlarımız için ciddi bir talihsizlik. Rakamlar, geleceğin iyice karanlık olduğunu gösteriyor” dedi. İngiliz Guardian gazetesine konuşan London School of Economics Profesörü Lord Stern ise “Mevcut durum devam ederse sonuç çok vahim olacak. Umarım açıklanan bu rapor hükümetlerin harekete geçmesini sağlar” yorumunda bulundu.

2050’de Alaska’ya gemiyle gidilebilecek

Küresel ısınma ile ilgili bir haber de ABD’den geldi. California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda, eriyen buzulların, 2050 yılı itibariyle Kuzey Kutbu’nda gemilerin geçebileceği yeni rotalar oluşmasına neden olacağı ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten Profesör Laurence Smith, bunun sonucunda Avrupa’dan Alaska’ya gemiyle gitmek için yeni yollar oluşacağını söyledi. Araştırmada ayrıca 2050’de bölgedeki sıcaklığın kış mevsimi süresince 4 ila 11 derece arasında olacağı belirtildi.