Sensörler Alarm Verdi ama Maden Ocağı Boşaltılmadı



Amasra'da 41 işçi göz göre göre gelen faciaya kurban gitmiş. Sensör kayıtlarına göre olay günü havadaki tehlikeli metan seviyesi 2 saat içinde yüzde 0.63'den yüzde 1.55'e çıktı. Sensörler saat 18.05'de alarm verdiği halde maden boşaltılmayıp, çalışmaya devam edildi. Saat 18.09'da da patlama yaşandı.

Yüzde 2 metan gazı seviyesinin potansiyel patlama oluşturduğu ancak ocakta patlama limiti olan yüzde 5 gaz ölçüldüğünde dahi çalışmaya ara verilmeyip, kömür üretiminde de bir düşüş olmadığı saptandı. Bu da işçilerin grizu tehdidi altında çalıştırıldığını gösterdi.

Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre; TBMM Amasra Faciasını Araştırma Komisyonuna gönderilen bilirkişi raporunda, ölen işçilerin 2-3 yıllık tecrübeye sahip oldukları belirlendi. İTÜ ve Kocaeli Üniversitesi'nden 5 maden ve 1 jeoloji mühendisinin hazırladığı raporda facianın nedenleri şöyle sıralandı:

Reklam Goruntulenme Bolumu

Havalandırma: Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanmamış, yanıcı, patlayıcı gaz ve tozların, insanların çalıştığı yerlerde seyreltme ve ortamdan uzaklaştırması sağlanmamıştır.

Gaz Seviyesi: Patlamanın olduğu -320 galerisinde 16:00-7:55 saatleri arasında ortamdaki metan miktarı % 0.63 ile başlayıp, % 0.71 olmuş, 17:59'da % 1.06'ya gelmiş ve ikaz vermiş, saat 18:05'de ise % 1.55'e gelerek alarm vermiştir.

Sensör Ölçümleri: Metan gazı alt patlama limiti olan %5'i geçtiği durumlar da yaşanmıştır. Alarm seviyelerinde maden ocağı kısmen dahi boşaltılmamıştır.

Denetim: Denetim mekanizması etkin değildir ve kazada rol oynamıştır.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.