Şenöz Kuruyemişçilik Enerji Sektöründe



Bursa'da 1936 yılında küçük bir atölyede faaliyetlerine başlayan, bugün Türkiye'nin dört bir yanına ve özellikle Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye kuruyemiş gönderen Şenöz, enerji sektöründeki faaliyetlere ağırlık vermeyi planlıyor. Bu kapsamda kurulan Şenöz Dış Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Şenöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki enerji ihtiyacı her geçen gün artarken, bu ihtiyacın giderilmesinde kullanılan fosil yakıtların giderek azaldığını, bunun da yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini ortaya çıkardığını söyledi.

Türkiye'nin enerjide ciddi bir açığı bulunduğunu, bu çerçevede firma olarak gelecek vaat eden bir sektöre girme hedefi doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapmaya karar verdiklerini anlatan Şenöz, “Turkwatt” ve “Turksun” adı altında kurdukları şirketlerle enerji üretimine başladıklarını vurguladı.

Şenöz, küçük ve orta ölçekli ailelerin evlerinde ve fabrikalarında kullanabilecekleri, kurulumları kolay olan rüzgar türbinleri ve solar cihazlar sattıklarını dile getirerek, “Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığı günümüzde, bu sistemler kişilere büyük bir kolaylık sağlıyor. Çok yüksek olmayan maliyetlerle bu sistemleri evlerine veya iş yerlerine kurduran vatandaşlar, kendi elektriklerini kendileri üretir duruma geliyorlar. Böylece bir kere bu sistemi kurdurduklarında artık elektrik parası vermekten kurtuluyorlar” dedi.

Sektördeki en iyi ürünleri Türkiye'ye getirerek vatandaşların hizmetine sunmaya çalıştıklarını anlatan Şenöz, şunları söyledi:

“Enerji, geleceğin en önemli konularından biri. Kimseye bağımlı olmadan kullanabileceğimiz güneş ve rüzgar enerjisi var. Biz bunun üzerinde duruyoruz. Bu kaynakların doğaya hiçbir zararı yok. Biz de bunun için bu sektöre yöneldik. Son 2 yıldır buna ağırlık verdik. Çalışmalarımızın 1 yılı Ar-Ge'yle geçti. Uzak Doğu'dan, Avrupa'nın değişik ülkelerinden en iyi teknolojiye sahip ürünleri Türkiye'ye getiriyoruz. İnsanlara rüzgar türbinlerini ve güneş panellerini gösterdikçe, talepler gelmeye başladı. Adana Çimento'dan Bosch firmasına, Renault'dan Orhan Holding'e kadar birçok firmadan enerjiyle ilgili bir takım teklifler geldi. 'Nasıl yapabiliriz, nasıl kullanabiliriz?' diye. Talep gelmesi çok normal çünkü ödedikleri ciddi bir enerji girdileri var. Sanayi sektöründen çok sayıda müşterimiz var. Özellikle bağ evleri için bu sistemleri isteyenler var. Güneş paneli veya rüzgar tribünü kurduğumuz müşterilerimiz enerjilerini kendileri üretiyorlar.”

Şenöz, kendi elektriklerini kendileri üretmek isteyenlerin fiyatları 900-60 bin dolar arasında değişen cihazları tercih edebileceklerini dile getirerek, bir ev için 3-4 kilowatlık bir cihazın yeterli olduğunu, bunun da 10-15 bin dolar civarında bir maliyeti olduğunu vurguladı. Hedeflerinin bu alanda bir marka haline gelmek olduğunu anlatan Şenöz, Bursaray'ın belirli etapları ile yenilenecek Bursa Atatürk Stadyumu'nun enerji ihtiyacının da rüzgar veya güneş panelleri aracılığıyla karşılanmasına ilişkin projeleri bulunduğunu bildirdi.