Semt Dediğin Böyle Olmalı



Sekiz yıl önce ortaya atılıp, bir ayağının bu semtten geçirilme planıyla tüm Arnavutköylüleri ayağa kaldıran 'üçüncü köprü' projesinden bir 'hayır' çıktı. Köprünün Arnavutköy'den geçirilme girişimi rafa kalktı ancak tarihi 1500 yıl önceye kadar uzanan Arnavutköy'ün sakinleri, sekiz yıldır birbirlerine kenetlenmiş durumda her yıl haziran ayında 'Köprüye hayır' şenliği düzenliyor ve semtlerine sahip çıkıyor.

Bazıları kamuoyunun da yakından tanıdığı isimler olan birçok Arnavutköylü dün, panayır havasındaki şenlikte buluştu. Organizasyonun yapıldığı meydanda giysiden kitaba kadar çeşitli eşyaların satıldığı standlar kuruldu, gruplar konser verdi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da şenliğe katılanlar arasındaydı.

Artık slogan haline gelen 'Bu semt Arnavutköylüler tarafından koruma altına alınmıştır' sözünü hatırlatan Ünal, tarihi bir dokunun içinde köprüyü kabul etmeyeceklerini yineledi. Semt sakinleri gün boyu etkinliklere katılarak Arnavutköy'e sahip çıktıklarını bir kez daha gösterdi.

Şenlik, Arnavutköy'de doğmuş, burada büyümüş ya da yıllardır semtte yaşayan kişileri bir araya getirdi. Şenlikte kitaplarını imzalayan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, 25 yıldır oturduğu semt için standdaki yerini almıştı. Okul yıllarında Arnavutköy'de oturan arkadaşlarının bu semte 'Beyaz gül' dediğini anlatan Saylan, "25 yıldır eski bir Rum evinde oturuyorum. Burada çok güzel günler geçirdik. Komşularımızla aramız hep iyiydi ama bizi en fazla birleştiren tepemize köprü yapacakları sözleri oldu" dedi.

52 yıllık bir Arnavutköylü olan Arnavutköylüler Derneği Başkanı Mahmut Çelebi, semt için sekiz yıldır mücadele ettiklerini hatırlatırken,
"Çocuklarım da burada yaşıyor. Ailece buraya bağlıyız" diye konuştu. 61 yaşındaki Yorga Fakis ise 'doğma büyüme' Arnavutköylüydü:
"Ben çocukken burada postane, şurada da bir Rum meyhanesi vardı... Herkes birbirini tanır ve hürmet ederdi. Sonradan çok değişti burası ama hâlâ İstanbul'un en güzel yerlerinden biri..."