Selimiye'ye Gelen Turistler, Seyyar Satıcılardan Şikayetçi



Osmanlı'nın en önemli mimari yapılarından olan ve Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii, seyyar satıcılar tarafından kuşatılmış durumda. Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği avlusu, otoparkı ve camiye giriş kapıları boncukçu, poşetçi, şekerci, yemci ve dilencilerden geçilmiyor.
 
Edirne'de tarihi Selimiye Camii'ni ziyarete gelen turistler seyyar satıcılar tarafından rahatsız edilmekten şikayet ediyor. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan ve Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii, seyyar satıcılar tarafından kuşatılmış durumda. Her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği caminin meydanından başlamak üzere otoparkı, bahçe avlusu, iç avlusu ve camiye giriş kapıları boncukçu, poşetçi, şekerci ve yemciler ile dilencilerden geçilmiyor. Yurtiçi ve yurtdışından kilometrelerce kat edip gelen ziyaretçiler araçlarından iner inmez seyyar satıcıların usandıran ısrarı ile karşılaşıyor. Ellerinde taşıdıkları eşyaları satmak isteyen seyyar satıcılar gelenleri otoparktan itibaren caminin girişine kadar takip ediyor. Camiye girip ziyaretlerini tamamlayan turistler yine araçlarına kadar satıcıların mal satma ısrarları ile karşı karşıya kalıyor. Bir şey almak istemeyen ziyaretçilerle satıcılar arasında zaman zaman tartışmalar yaşanıyor. Selimiye'ye giriş kapılarında seyyar satıcılar arasında da zaman zaman yer kapma yüzünden tartışmalar yaşanıyor. Ziyaretçilerin gözü önünde oluşan bu görüntü Selimiye'nin manevi atmosferini doyasıya yaşamak isteyen insanları olumsuz etkiliyor. Caminin etrafından her gün sayıları artan seyyar satıcılara yönelik herhangi bir önlemin alınmaması da ziyaretçilerin eleştirilerine sebep oluyor.

Selimiye'yi görmek için Edirne'ye gelen Mustafa Aydoğan isimli ziyaretçi, İstanbul'da camileri rahat bir şekilde gezebildiklerini belirterek, "Ama burada otobüsten iner inmez seyyar satıcılar önümüze çıkıp bir şeyler satmaya çalışıyor." diyor. Aydoğan, camiye girdiklerinde ise kendilerine poşetler, tesbihler ve boncuklar satılmak istendiğini ve daha camiye girmeden rahatsız edildiklerini kaydediyor. Seyyar satıcıların sayısının oldukça fazla olduğunu anlatan Aydoğan, "Bizim kafileden giren herkes rahatsız edildi. Mutlaka bunun önüne geçilmesi lazım." dedi.

Ayça Seren Tumcu da Selimiye'yi ziyaret etmek için geldiğini, ancak kapıda karşılaştığı tablonun çok kötü olduğunu ifade etti. Tumcu şöyle konuştu: "İnsanlar buraya gönül rızası için geliyor. Ve zorla ellerine tutuşturulan bir şeyi almak istemiyor. Bu çok yanlış bir şey. Türk halkının tanıtımı için de yanlış bir şey. Buraya yurtdışından insanlar da geliyor. Mutlaka bu durumun önüne geçilmesi lazım ki, insanlarda kötü bir izlenim oluşmasın."Ailesiyle birlikte Selimiye'yi ziyaret eden Abdullah Topçuoğlu da seyyar satıcıların çok sayıda oluşu ve aşırı ısrarcılığıyla ziyaretçileri rahatsız ettiğini kaydetti. Ailesi ile bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Topçuoğlu, aynı şeyi yurtdışından gelen turistlerin de yaşadığına dikkat çekti.