Gayrimenkul sektörünün önde gelen 17 firmasının temsil edildiği Konutder, sektörün röntgenini çekti. Bu kapsamda hazırladıkları raporu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sunduklarını belirten Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün gerçek durumunu göstermeye çalıştıklarını vurguladı.
Milliyet'in haberine göre, Babacan’a kapsamlı bir raporla gittiklerini belirten Çelik, Bakan Ali Babacan’ın rapordaki rakamlara inanamadığını söyledi. Rakamların TÜİK’ten alındığını Babacan’a ilettiklerini aktaran Çelik, “Babacan ‘Bu konuyu etraflıca bir daha görüşelim’ dedi. Net ve somut örnekler ve rakamlarla gidince neden sıkıntı yaşadığımız anlaşıldı” dedi.
Çelik, inşaat ruhsatı alan daire sayısı ile satılan daire miktarı arasında büyük farklar ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“2009 yılı 2. çeyreğinde tapu harçlarında yarı yarıya indirim yapılmış, 150 m2’den büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e indirilmişti. Ülkemizde her yıl yaklaşık 400 bin adet konut tapuda el değiştirirken, 2009 yılı ikinci çeyreğindeki vergi indirimleri sayesinde bu rakam 532 bin adete ulaştı. 2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 25 artmış, vergi avantajlarının kaldırılması ile birlikte 2009 yılı üçüncü çeyreğinde ise bir önceki döneme göre yüzde 33 azalmıştır.”
Kamu ile özel sektör arasındaki dengesizliğin sektörün en büyük çıkmazı haline geldiğinin altını çizen Çelik, Türkiye’de üretilen konutlarının yaklaşık yüzde 9’unu TOKİ ve yüzde 1,5’inin de Emlak Konut GYO tarafından üretildiğini kaydetti. Konutder üyesi 17 firmanın ise, TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları projeler hariç, yüzde 1,6 oranında pazar payına sahip olduğunu ifade eden Çelik, pazarın geri kalan yüzde 87,7'lik kısmını ise, çoğunluğu 5-10 dairelik aparmanlar inşa eden küçük ölçekli firmaların oluşturduğunu söyledi.
İnşaattan İstihdama katkı
İnşaat sektörünün tek başına gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 5,7 olduğuna işaret eden Çelik, “İnşaat sektörü kendisine mal ve hizmet üreten 250’ye yakın alt sektörü beslemekte ve gayri safi yurt içi hasılaya bu sektörler üzerinden katkı yapmaktadır” dedi.
Sektörün istihdamın yaklaşık yüzde 7’sini sağladığını da vurgulayan Çelik, “İnşaat sektöründe istihdam edilen kişi sayısı, yaz aylarında daha da yükselmekle birlikte yıllık ortalama 1,6 milyon seviyesine ulaşmaktadır” dedi.
Son bir yıldır konut kredisi faizlerinin tekrar iniş trendine girdiğini ve tarihi dip seviyelerini yakaladığını söyleyen Çelik, “Buna paralel olarak konut kredisi kullanımı da tekrar hızlandı. Konut ve inşaat sektörü, büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yapmaya devam edecek potansiyeli bünyesinde barındırıyor” değerlendirmesini yaptı.