Sektör Çağ Atladı Merdiven Altı Müteahhitler Elendi



Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, devlete iş yapan ama yaptığı her hatada affa uğrayan müteahhitlerin özel sektörde barınamadığını söyledi.

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, artık 25 yıl öncesinin ara sokak müteahhitlerinin yavaş yavaş silinmeye başladığına değinerek, "Gerek müşterilerin tercihi gerekse yıllar içinde yaşanan ekonomik kriz ve 1999 depremi gibi arzu edilmeyen doğal afetler, merdiven altı müteahhitlerin büyük bölümünün elenmesine neden oldu. Geçtiğimiz 10 yıl öncesine kadar devletle iş yapan ama yaptığı her hatadan sonra affa uğrayan müteahhitler, özel sektörde aynı hoşgörüyü bulamaz oldu" diye konuştu.

Ev almak kolaylaştı

Finans sektöründe yaşanan gelişmelerle birlikte konut finansmanında da kolaylıklar yaşandığına dikkat çeken Durbakayım, "25 yıl önce bir daire sahibi olmak için yılların birikimi gerekirken, şimdi düzenli bir maaşı olanların cüzi bir peşinat ve uzun yıllara yayılan kredi imkanlarıyla hayallerdeki konutlara sahip olması mümkün oldu. İnsanların alım gücünün 25 yıl öncesine göre artması, konut edinmede kolaylık sağladı" dedi.

Küçük ev isteniyor

Durbakayım, günümüz yapım teknolojileri, müşteri talebi ve tercihleri, konut nitelik ve niceliğinin geçmişe göre çok önemli aşamalar kaydettine işaret ederek, yıllar önce 150 metrekareden küçük evlerde yaşamak istemeyen insanların, şimdi çağın gereksinimlerine ayak uydurarak, optimum yaşam alanı sunan daireleri daha çok tercih eder hale geldiğini vurguladı. Durbakayım, bu değişimin önemli bir sebebinin de ilk konut edinim maliyetlerini düşürme isteğinin giderek yaygınlaşması olduğunu söyledi.

Arsa stoku azaldı daireler küçüldü

Konut büyüklüklerindeki 25 yıllık değişime neden olan bir diğer faktörün de arsa stokunun azalması olduğunu belirten Durbakayım, 25 yıl önce İstanbul'da şehir dışı olarak nitelendirilen bölgelerin günümüzde yeni yaşam merkezleri halini aldığını kaydetti. Bürokrasinin çarklarının halen çok ağır döndüğünü söyleyen Durbakayım, "Geçen 25 yıllık süreçte halen insanlarımız göz göre göre gecekondulaşmanın içine itiliyor. Şehirlerin, bölgelerin imar durumları yapboz tahtası gibi. Özelleştirmede büyük hamle yaparak üretici gömleğini çıkaran devlet, gayrimenkul sektöründe ise tekelleşmeye doğru adım adım gidiyor" dedi.