Sektör, 26. Marble İzmir Fuarı'nda Bir Araya Geldi



Marble İzmir Fuarı kapsamında ilki 2018 yılında yapılan, 2019 yılında devlet düzeyinde birliklerin geniş katılımıyla birlikte doğal taş kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kıtalararası bir çağrıda bulunan Dünya Taş Forumu, önceki yılın başarı ve ilgisi ardından bu yıl Dünya Taş Zirvesi’ne dönüştü. Yeni adıyla bir marka değeri yaratan World Stone Summit (WSS), doğal taşın dünya çapındaki kullanımına dikkat çekti. Sektörün sürdürülebilirliği üzerine yaratıcı çözümler üreten dünyada sektörün önde gelen isimleri ayrıca kapalı bir çalıştayda bir araya geldi. Doğal taşa dayalı yaratıcı kültürün değerlendirildiği çalıştayda, sektöre yönelik sorunlar, çözüm önerileriyle birlikte ele alındı. Doğal taşa küresel bir marka değeri katmayı hedefleyen WSS, 26. Marble İzmir Fuarı’nda kıtalararası çağrısına yanıt buldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sürdürülebilir doğal taş sektörü için bir araya geldiler
“Pandemi sonrası Doğal Taş Sektörünü nasıl sürdürebiliriz?” temel sorusu çerçevesinde düzenlenen çalıştayda, 8 kişiden oluşan 2 grup farklı masalarda eş zamanlı olarak çalıştı. Çalıştayda Dünya Doğal Taş Enstitüsü’nden (NSI) Herwig CALLEWIER (Belçika) ve Daniel WOOD (Amerika), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER)’den Mehmet SERTER, Ptak Expo’dan Agata KLEPACKA (Polonya), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden Ahmet TEKİN, Dünya Doğal Taş Birliği’nden Anil TANEJA (İspanya), Bahreyn Ticaret Odası’ndan Jawad Yousuf AHAWAJ (Bahreyn) ve Iran Stone Expo’dan Mohammed HALAJIAN yer aldı.

Çalıştay kapsamında “Doğal Taş Sektöründe Pandemi Sonrası Durum”, “Tüketicilerin Bilgilendirilmesine İlişkin Yöntem ve Öneriler”, “Dünya Doğal Taş Sektörünün Fuar Takviminin Değerlendirilmesi” ile “Doğal Taş Sektörünü Tehdit Eden İkamelere Yönelik Önlemler ve Önerilerin Alınması” konuları değerlendirildi.  Bu konular çerçevesinde görüşlerini dile getiren katılımcılar, ilk olarak hedef kitlelerin beklenti ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup sektörün temel problemlerini tanımlayarak, problemlere farklı çözüm önerileri getirdi. Doğal taş sektörü için ortak stratejiler geliştirdi.

Türkiye doğal taş üssü olacak
“Uluslararası Doğal Taş Sektörünün Bugünü ve Geleceği” adı altında gerçekleşen zirveye ise Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, İran, İspanya, İtalya, Kosova, Polonya, Rusya, Tunus, Türkiye ve Yunanistan’dan katılım oldu. WONASA Başkanı Ali Şayakçı moderatörlüğünde gerçekleşen zirveye, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Iran Stone Expo CEO’su Mohammed Halajian, NSI Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Wood, Mimar Dr. Bekim Çeko (Kosova) katıldı. Yunan Doğal Taş Birliği’nden Julie Chaida ve Dünya Doğal Taş Birliği’nden Anil Taneja ise online katılım sağladı. Ülkelerin taş birliklerinden temsilciler;  doğal taş sektörünü tehdit eden yapay taşlara karşı izlenecek yollar, son kullanıcılar için yöntemler, pandemi sonrası sektörün durumu ve dünyadaki doğal taş fuarlarının takvimlerinin değerlendirilmesi üzerinde fuar katılımcıları ile fikir alış verişinde bulundu. 26. Marble İzmir’de kıtalararası çağrısına yanıt bulan WSS katılımcıları, Türkiye’nin tüm dünyaya doğal taş üssü olması gerektiği konusunda hemfikir oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Doğal taşı yapı malzemesi olarak kullanmalıyız”
Hem çalıştay hem de zirveye katılan NSI Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Wood, “Gerçekten inanılmaz bir organizasyon oldu. Sektöre çok faydası olacağına inanıyorum. Doğal taş, binlerce yıldır kullanılan orijinal bir yapı malzemesi. Karbon salınımı az, çevreci ve dayanıklı. Tüm eğitim programlarımızda mimar ve projecilere neden doğal taşı kullanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Dayanıklılığı ve çevreci bir materyal oluşu ile geleceğin mimarı yapılarında yapı malzemesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyoruz. 26. Marble İzmir bizim için, çalışmalarımıza sektörle birlikte katkı koyabileceğimiz bir platform oldu.  İzmir’de doğal taşa gönül vermiş güzel insanlarla bir arada olmak bizim için inanılmaz bir deneyimdi” dedi.

“Doğal taş dinamik ve yaşayan bir oluşumdur”
Fuar kapsamında düzenlenen zirvede partnerleriyle buluştuklarını ifade eden Rusya Taş Endüstrisi Başkanı Dymitry MEDIANTSEV, “Marble İzmir Fuarı dünya doğal taş temsilcilerinin aynı anda bir arada bulunduğu uluslararası bir ticaret şovudur. Pandemiye rağmen dünyaya güzel bir mesaj verdi. Doğal taş için fırsatlar ve tehditleri tüm katılımcı ülkelerle birlikte değerlendirdik. Sektörümüz için çözümler ürettik. Doğal taşın dünya çapında kullanımının yaygınlaştırılması için mimar, tasarımcı ve projecilere ilham kaynağı olmalıyız. Doğal taş, doğanın kendisidir. Dinamik ve yaşayan bir oluşumdur. Ocaktan çıkarıldığı renk ve desenden yalnızca bir tane vardır. Tıpkı parmak izi gibi eşsiz ve değerlidir. Onu herhangi bir yapı malzemesi olarak görmek, doğasına aykırıdır” dedi.

“Dünyada en saf olarak kullanılan materyal”
Zirve moderatörlüğünü yürüten WONASA Başkanı Ali Şayakçı ise, “Özellikle zirve çok iyi katılımcı çekti. Dünyanın en önemli organizasyonları bir araya geldi. Doğal taşın çok enteresan bir özelliği var. Dünyada en saf olarak kullanılan nadir hammaddelerden biri... Ahşabın bile yüzeyine işlem yapılarak kullanılır. Ancak doğal taş öyle değil. Su gibi, tamamen saf kullanılan materyallerden biri doğal taş. Onun için sürdürülebilirlik ve çevrecilik her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Doğal taşın yıldızı önümüzdeki süreçlerde çok daha fazla parlayacağını ön görüyoruz. Çünkü doğal taş çevre ile en barışık malzemelerden biri” ifadelerinde bulundu.

12-13 Temmuz’da online olarak gerçekleşmişti
Marble İzmir, dünyadaki tüm sektör temsilcilerini kucaklayan bir oluşumun temelini attı. Taşa dokunan herkese kıtalar arası bir davet sunan webinarda “Doğal Taş Sektörünün Fuar Takvimi”, “Doğal Taş Sektöründe Tehditler ve Teknoloji” konuları masaya yatırıldı. Oturumlar; 6. Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu ve WONASA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şayakçı’nın moderatörlüğünde gerçekleşti.