Şekip Avdagiç: İstanbul'un Bütün Coğrafyasına Ulaştık



Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, 2008 yılından bu yana imza attıkları 617 projeyi düşününce, geleneksel sanatlardan çağdaş sanatlara, çocuklardan gençlere, yaşlılara, kıyılardan şehir merkezine, türlü etkinlikleri farklı kitlelerle buluşturduklarını ifade ederek, ''Mübalağa etmeden söyleyelim ki İstanbul'un bütün coğrafyasına ulaştık'' dedi.
    
Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı imzasıyla bugüne kadar 617 proje hayata geçirildiğini belirterek, bunlardan 276'sının tamamlandığını, 242'sinin ise hala devam ettiğini ifade etti. İstanbul'un, Avrupa Kültür Başkentliğinin son iki ayına girdiğini anımsatan Avdagiç, bu sürece dair 99 projenin de hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu anlatı. Şekib Avdagiç, ''Tamamlanan ve devam eden projelerimiz kapsamında, dile kolay 6 bin 820 etkinlik, yüz binlerce İstanbulluyla ve şehrimize gelen misafirlerle buluştu'' dedi.

Avdagiç, önümüzdeki günlerde, yüzlerce Avrupa Kültür Başkenti etkinliğinin daha İstanbullularla buluşacağını belirterek, ''İstanbul'um'' serisinin devamının geleceğini ve TÜYAP'ta kitapseverlere bambaşka eserleri sunacaklarını dile getirdi. Yayımlanacak 40 yeni kitapta, İstanbul'un 40 semtinin, yazarların özgün bakışlarıyla yeniden yorumlandığını ifade eden Avdagiç, kentin yakın tarihinin de tanıklarının dilinden anlatıldığını kaydetti.
    
Şekib Avdagiç, ayrıca Ajans olarak, kitap fuarında iki ayrı standlarının daha bulunduğunu, bu standlarda, 2008'den bu yana gerçekleştirdikleri çalışmalardan örneklerin sergilendiğini söyledi. Heyecanla bekledikleri projelerden birisinin de önemli sanatçıların birlikte vereceği ''Biriz'' konserinin olduğunu anlatan Avdagiç, ''Çok yakında şehrimizde bir ilke daha imza atacağız. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 25 Kasım - 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Bienal sanat eğitiminin çocuklarımız ve gençlerimiz için önemini vurgulayacak. Geçen sene kaybettiğimiz değerli arp sanatçısı Ceren Necipoğlu'nun anısına, 1-7 Aralık tarihleri arasında yer alacak İstanbul Uluslararası Arp Buluşması'nı unutmayalım. Bu sanat gösterisi de tıpkı Ud Festivali gibi, Kültür Başkenti İstanbul'da sürmesini istediğimiz bir ilk olacak'' dedi.
    
Avdagiç, İstanbul halkına bir müjde daha vermek istediklerini vurgulayarak, Mübadele Müzesi ve TÜRVAK Sinema ile Tiyatro ve Televizyon Müzesi'nin, önümüzdeki dönemde kapılarını ziyaretçilere açacağını, böylece şehrin iki kalıcı kültür-sanat mekanı daha kazanacağını dile getirdi. Bu ay içerisinde Anadolu Ajansı ile birlikte hayata geçirecekleri heyecan verici bir projeleri olduğunu söyleyen Avdagiç, ''Kültür Başkentinde Haber Ajansları Buluşması projesi, Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yılına tesadüf etti. Bu proje, İstanbul'un ve ülkemizin uluslararası marka değerine katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.
    
Avdagiç, sinema-belgesel projelerinin yıl sonuna kadar peş peşe izleyiciyle buluşmaya devam edeceğini ve yıl sonuna damgasını vuracak, Aralık ayına özel kapanış etkinliklerinin de var olduğunu bildirdi.
    
Hayata geçirilemeyen en önemli proje AKM'nin yenilenmesi

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliliği sürecinde hayata geçemeyen en önemli projenin, AKM'nin uluslararası standartta yenilenmesi ve modern bir kültür-sanat merkezi haline getirilmesinin olduğunu kaydeden Avdagiç, başlangıçtan beri gerçekleşmesi için büyük enerji ve zaman harcadıkları bu projenin ellerinde olmayan sebeplerle eksik kaldığını ifade etti. Avdagiç, sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının değil, tüm İstanbulluların ortak projesi olarak gördükleri AKM'nin, yenilenmiş çağdaş bir kültür sanat mekanı olarak İstanbullulara kazandırılması için her türlü girişime öncülük edeceklerini söyledi.

Avrupa Kültür Başkentliliği sürecinin çok kimlikli bir yapı arz eden bu şehirde doyasıya yaşanabilmesi için, Ajans çalışmalarının da çok renkli ve çeşitli olmasına gayret ettiklerini ifade eden Avdagiç, ''2008 yılından bu yana imza attığımız 617 projeyi düşününce, geleneksel sanatlardan çağdaş sanatlara, çocuklardan gençlere, yaşlılara, kıyılardan şehir merkezine, türlü etkinlikleri farklı kitlelerle buluşturduk diyebiliriz. Mübalağa etmeden söyleyelim ki İstanbul'un bütün coğrafyasına ulaştık'' dedi.

Hedeflerinin başında, kültür sanat faaliyetlerini, kentin belli semtlerine hapsolmaktan kurtarıp, tüm ilçelere ulaştırmak ve İstanbulluların etkin katılımlarını sağlayabilmek olduğunu anlatan Avdagiç, sosyoekonomik sebeplerle kültür sanat faaliyetlerine uzak kalmış İstanbulluların etkinliklere erişimlerini sağladıklarını ve bu etkinlikleri Tuzla'dan Silivri'ye, kentin dört bir yanına ulaştırdıklarını belirtti.
    
Şekib Avdagiç, eğitim projeleri ve özellikle ''2010 Okullarda'' projesiyle, İstanbul'un ilk ve orta öğretim düzeyindeki 3 milyon öğrenciyle buluştuklarını ifade ederek, alaylı-mektepli ayırt etmeden, üniversite öğrencilerinin dünyaca ünlü sanatçılarla birlikte, Kadırga Sanat Üretim Merkezi ve Sanat Limanı gibi mekanlarda, çalışma, üretme ve eserlerini sergileme imkanı bulduklarını anlattı.
    
Bütün bu proje ve etkinliklerin ötesinde belki de İstanbul'un kültür-sanat camiasının en önemli kazançlarından birinin de Ajansın kültür yöneticileriyle, sanatçılarla, öğrencilerle, yerel yönetimlerle, kamu kurumlarıyla birlikte projeler üreten, hayata geçiren, önemli deneyimler edinmiş insan kaynakları olduğunu vurgulayan Avdagiç, bu tecrübeli gençlerin, İstanbul'un kültür sanat camiasına 2010 sonrasında da ciddi katkılarda bulunacaklarını bildirdi. Avdagiç, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliliği unvanının son iki ayına girdiğini, ajans olarak, 2010 yılında geride bırakılan sürenin başarıyla geçtiğini ve hedefledikleri pek çok konuda öngörülen noktalara ulaşıldığını söyledi.
    
Restorasyon  projelerinin tamamlanması ve tasfiye süreci
    
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak, projeleri değerlendirirken, devamlılığın en başta gelen kıstaslarından birisi olduğunu kaydeden Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    
''Bu sebeple söyleyebiliriz ki hayata geçirdiğimiz projelere, bizler Ajans olarak bir hayat suyu verdik. Ajansımızın yasal görev süresi, 2010 yılı sonunda tamamlanmaktadır. Restorasyon projelerinin tamamlanması ve tasfiye süreci 2011'in Haziran ayında noktalanacaktır. Fakat 2008 yılından bu yana, kültür-sanat ve kentsel projeler alanlarında yoğunlaşan projelerimizin etkileri ve yansımaları, 2010 sonrasındaki yıllarda da İstanbullularla birlikte olacak ve dünya kültür-sanat ajandalarında yerini korumaya devam edecek inancındayız.''
    
Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak, kamu, sivil toplum, sanatçılar, yerel yönetimler ve özel sektör bir araya geldiğinde ortaya nelerin çıkabileceğini göstermiş olduklarını söyleyerek, bu verimlerin kalıcı olması, gelenekselleşerek yaratıcı kültür üretimine önemli katkılar sağlaması ve her bireyin farklı deneyimler yaşamasının İstanbulluların kendi elinde olduğunu sözlerine ekledi.