“Şehir Sistemi Ne Olursa Olsun Detayda Bir Hayat Var”



“Yaya-taşıt ilişkileri büyük kentlerde mücadele gerektiriyor”

Oturumun ilk sunumunu ‘Yayalar ve Taşıtlar: Şehirlerde Yaya ve Taşıt İlişkisinin Yeniden Yorumlanması’ başlığıyla Prof. Dr. Handan Türkoğlu gerçekleştirdi. Kemal Ahmet Aru’nun Yayalar ve Taşıtlar kitabına da değinen Türkoğlu, yayalaştırma projelerine odaklanarak Türkiye’deki yayalaştırma projeleri ve yöntemleri ile Avrupa’daki yayalaştırma projeleri ve yöntemleri hakkında karşılaştırmalı bir değerlendirmede bulundu.

Sunumu kapsamında Whyte, Appleyard, Jan Gehl ve Jane Jacobs’a atıfta bulunan Türkoğlu, “Şehir sistemi ne olursa olsun detayda bir hayat var ve orada yaşayanlar var” dedi.

Son dönemlerde sıklıkla tartışılan ve uygulanan bir yaklaşım olarak ‘Transit-Oriented Development’dan da bahseden Türkoğlu, özellikle Amerika kentlerinde yaygınlaşan ‘Parklets’ uygulamasından ve bu uygulama kapsamında yayaların park alanlarını geçici olarak işgal etmesinden de söz etti.

Türkiye’ye bakıldığında Kemal Ahmet Aru’nun hem Beyazıt hem de Beyoğlu bölgelerinin yayalaştırılması gerektiğini vurguladığını anlatan Türkoğlu, “Yaya-taşıt ilişkileri büyük kentlerde mücadele gerektiriyor” diyerek sunumunu tamamladı.

“Yayalar en basit güzergahı tercih ediyorlar”

Oturumun son sunumunu gerçekleştiren ve Prof. Dr. Ayşe Sema Kubat, ‘Kentsel Dokuda Hareket ve Algı Esaslı Tasarım Yaklaşımları: Sultanahmet Meydanı ve Yakın Çevresi Üzerine Bir Çalışma’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kubat, sunumu kapsamında 1975’lerden bu yana mevcut olan ve kullanılan ‘Space Syntax’ modelinden bahsetti. Projem İstanbul kapsamında Belediye tarafından da desteklenen bir proje yürüttüklerini anlatan Kubat, projeleri için Space Syntax modelinden faydalandıklarını aktardı.

Yapılan araştırmalar çerçevesinde insanların en basit güzergahı tercih ettikleri sonucuna ulaşıldığını anlatan Kubat, hareket ekonomisi kavramına ve Space Syntax modeli için önem arz eden erişilebilirlik ve görülebilirlik konularına odaklandı.
Proje sonucunda; yol bulma örüntüleri ve görülebilirlik veriler kıyaslanınca niceliksel örtüşmenin söz konusu olduğunu anlatan Kubat, yaya hareketlerinin fiziksel haritalarla örtüştüğünü belirtti. İnsanların metrik uzaklık yerine bilişsel mesafeyi ele aldıklarını anlatan Kubat, değerlendirme ve önerilerini de paylaşarak sunumunu tamamladı.

Etkinlik, ‘Mimarlık, Kentsel Tasarım ve Planlama Alanında Prof. Kemal Ahmet ARÛ’ başlıklı panel ile son buldu. Oturum Başkanı olarak Prof. Dr. Yücel Ünal’ın görev aldığı panelde; Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, Y. Mim. Müh. Altay Erol, Prof. Dr. Deniz İncedayı, Prof. Dr. Necati İnceoğlu, Tayfun Kahraman ve Prof. Dr. Ruşen Keleş konuşmacı olarak yer aldılar.