Şehir Endekslerinde Antalya Lider

İstanbul Borsası’nın 16 Şubat’tan bu yana hesapladığı şehir endeksleri, kentlerin sahip oldukları şirketler aracılığıyla borsadaki performanslarını gösteriyor. Borsadaki şehir endekslerinin yaklaşık üç aylık süredeki getirisi incelendiğinde Antalya’nın, yüzde 46’lık yükselişiyle önde geldiği görülüyor. Özellikle tekstil, otomotiv ve petrokimya şirketlerinin global krizden aldığı yaralar Kayseri, Kocaeli ve İzmir endekslerini ise olumsuz etkiledi.

Yaz mevsiminin etkisiyle borsadaki turizm hisselerinin hareketlendiğini söyleyen uzmanlar, Antalya endeksinin içinde Favori Dinlenme Yerleri, Marmaris Altınyunus, Martı Otel, Petrokent Turizm, Tekart Turizm ve Usaş gibi turizmle ilgili şirketlerin bulunduğuna dikkat çekti.

Adana ikinci

Uzmanlar, geçen yıl 26 milyon turist ağırlayan ve 21 milyar dolar gelir elde eden Türkiye’nin, bu yıl domuz gribinin turizmdeki etkisini erken rezervasyonla aşacağına ve stratejilerin bu yönde oluşturulduğuna dikkat çekti.
Antalya endeksini, yüzde 35.7’lik getiriyle Adana takip etti. Otomotiv kenti Bursa endeksi ise yüzde 26’lık getiriyle üçüncü sırada, 5 hisseli Tekirdağ endeksi ise yüzde 25.5’lik getiriyle dördüncü sırada yer aldı.

İstanbul 6’ncı sırada

Matbaa, telekom, elektrik ve gıda olmak üzere 9 şirketli Ankara endeksinin getirisi yüzde 21 oldu. Aralarında holdingler, Good Year, Gübre Fabrikaları, Aygaz, Altınyıldız ve Coca Cola’nın bulunduğu toplam 77 hissenin oluşturduğu İstanbul endeksi ise yüzde 16.3’lük getirisiyle şaşırttı. Çünkü, en fazla hisse İstanbul endeksinde yer alıyor.

Çimento, petrol, seramik, gıda şirketlerinden 20 hisseli İzmir endeksinin getirisi yüzde 15.4 oldu. Aralarında Brisa, Anadolu Isuzu, Ford, Kordsa, Tüpraş ve Marshall’ın olduğu 19 hisseli Kocaeli endeksinin performansı da krizin etkili olduğunu gösterdi. Karsu Tekstil, Lüks Kadife, Birlik Mensucat, Ayen Enerji, Yataş ve Erbosan’ın bulunduğu Kayseri endeksi de yüzde 15.2’lik getirisiyle ancak son sırada yer aldı.

Şehir endeksi nasıl oluşturuluyor?

Şehir endeksleri, şirketlerin faaliyet merkezinin bulunduğu illere göre oluşturuldu. Her ilde en az 5 şirket hissesinin yer aldığı toplam 9 şehir endeksi 16 Şubat’tan bu yana hesaplanmaya başladı. Endekse dahil şirketlerin işlem gördüğü ilde faaliyetlerini sürdürmesi bir zorunluluk. Endekslerde, bankalar, sigorta ve finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, yatırım ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları, aracı kurumlarla perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketler kapsam dışı tutuldu.