Sedad Hakkı Eldem, 100’üncü doğum yılında Mimar
Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından
düzenlenecek olan çeşitli etkinlikler ile anılıyor. Bu etkinlikler kapsamında
20-21 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Sedad Hakkı Eldem
ve Mimarlığı” sempozyumu ile 21 Kasım – 31 Aralık 2008
tarihleri arasında “Kendi Bakışıyla Sedad Hakkı Eldem ve
Mimarlığı” başlıklı bir sergi düzenleniyor. Etkinlikler, Sedad Hakkı
Eldem’in araştırmacı, eğitimci ve tasarımcı kimliğini gelecek nesillere
aktarmayı amaçlıyor.
Sedad Hakkı Eldem, Türk mimarlığına kazandırdığı değerli eserleri, Cumhuriyet dönemi mimarisinin oluşumundaki üstün hizmetleri, yönlendirici tutumu, geleneksel mimarlık kaynaklarımızı çağdaş bir anlayışla yorumlayışı, yayınladığı birçok makale ve kitapları, yetiştirdiği sayısız öğrencileri ile kültür ve sanatımıza katkı getiren önemli bir mimarımızdır.
Sedad Hakkı Eldem; 1924 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde başlayan mimarlık eğitimini 1928’de ismi aynı yıl değişen Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlamıştır. Okulu birincilikle bitirdiği için kendisine verilen üç yıllık burstan yararlanarak Fransa, İngiltere ve Almanya’ya gitmiş; Auguste Perret, Hans Poelzig gibi mimarlarla çalışmıştır. 1931’de Türkiye’ye dönen Sedad Hakkı Eldem, Ankara’da Cumhuriyet döneminin birçok önemli yapısını tasarlayan İtalyan Mimar Guilio Mongeri’nin bürosunda çalışmış, 1932’de İstanbul’a dönerek kendi bürosunu açmıştır. Aynı yıl Güzel Sanatlar Akademisi’nde ders vermeye başlayan Eldem’in öğretim üyeliği 1978’deki emekliliğine kadar sürmüştür.
Sedad Hakkı Eldem, 1930’lu yıllarda Akademi’de başlayan Milli Mimari Semineri kapsamında, öğrencileriyle birlikte Osmanlı dönemi evlerini, 18.-19. yüzyıl saray ve köşklerini belgeleyerek paha biçilmez değerde bir arşiv oluşmasını sağlamıştır. Eldem’in Türk Sivil Mimarisi’ni belgeleme çalışmaları sonucunda yapmış olduğu yayınlar pek çok araştırmacı için temel başvuru kaynağı olmuştur. Diğer yandan da, geleneksel Türk sivil mimarisinin, modern Türk mimarlığını daha bilimsel bir yöntemle etkilemesine kendisinin öncülük edeceği bir milli mimari döneminin başlamasına neden olmuş ve bir çok önemli eser vermiştir.
Bu sempozyumun amacı, adı kurumumuzla özdeşleşen Sedad Hakkı Eldem’in araştırmacı, eğitimci ve tasarımcı kimliğinin değerlendirerek tartışılacağı akademik ortamı yaratmaktır.
Sempozyum temaları;
- Araştırma ve Kuram bağlamında Sedad Hakkı Eldem
- Koruma ve Belgeleme bağlamında Sedad Hakkı Eldem
- Tasarım ve Uygulama bağlamında Sedad Hakkı Eldem
- Mimarlık Eğitimi bağlamında Sedad Hakkı Eldem
Danışma Kurulu: Prof. Dr. İlgi Yüce AŞKUN Bilim Kurulu: Prof. Dr. Işık AYDEMİR
Prof. Ataman DEMİR Prof. Dr. İhsan BİLGİN
Prof. Dr. Özer ERENMAN Prof. Dr. Demet BİNAN
Prof. Gündüz GÖKÇE Prof. Dr. Oğuz CEYLAN
Prof. Dr. Güzin KONUK Prof. Dr. Aykut KARAMAN
Prof. Önder KÜÇÜKERMAN Prof. Dr. Atilla YÜCEL
Prof. Dr. Bülent ÖZER Doç. Dr. Ayla ANTEL
Prof. Mete ÜNAL Doç. Dr. Sibel BOZDOĞAN