Veri merkezlerinin en önemli gereksinimi olan soğutma sistemi için ciddi oranda enerji sarfı yapılıyor. Ancak bazı iklimsel koşullarda, sadece veri merkezlerindeki soğutma sistemleri tasarruf modunda çalıştırıldığında bile, yıllık enerji maliyetlerinde yüzde 70'in üzerinde tasarruf sağlanabiliyor. Bu da yıllık PUE'de yüzde 15'in üzerinde bir azalma elde etmek anlamına geliyor. Ancak veri merkezi tasarımcılarının güçlük yaşadığı konuların başında, çeşitli soğutma mimarileri arasından birini seçmek geliyor.
Schneider Electric’in geliştirdiği ücretsiz çevrimiçi aracı ‘Soğutma Tasarruf Modu PUE Hesaplayıcısı’, girilen veriler ışığında veri merkezi için kullanılan mimari yapının sahip olduğu optimum PUE'yi, enerji maliyetini ve karbon emisyonlarını gösteriyor ve tasarruf için gerekli önlemleri almak adına mevcut durumun analizini gerçekleştiriyor.
Yılın daha soğuk aylarında dış mekan havası kullanmak, soğutucular ve kompresörler gibi buzdolabı temelli soğutma bileşenlerini kapatmak veya daha düşük kapasitede çalıştırmak gibi önlemler, veri merkezleri için tasarruf sağlayan önlemler arasında. Bunları ne zaman kullanmak gerektiğini belirlemek içinse ‘Soğutma Tasarruf Modu PUE Hesaplayıcısı’nın sunduğu veriler önemli bir yardımcı konumunda.
‘Soğutma Tasarruf Modu PUE Hesaplayıcısı’ veri merkezi hakkındaki çeşitli bilgileri tasarruf için anlamlı bilgilere dönüştürüyor.
Sistemde bulunan Soğutma Tasarrufu Modu PUE Hesaplayıcısı, yedi yaygın soğutma mimarisini karşılaştırıyor ve bunların beklenen yıllık PUE'sini, enerji maliyetini ve karbon emisyonlarını gösteriyor. Karşılaştırılan soğutma türleri soğutulmuş suyu, glikol soğutmalı, hava soğutmalı ve referans (tasarruf yok) sistemlerini içeriyor:
Kullanıcı girişleri bölümüne Ülke/ Eyalet/ Tesis bilgileri, veri merkezi kapasitesi (kW), BT yükü yüzdesi, BT çalışma ortamı, BT giriş sıcaklığı, güç ve aydınlatma durumlarına ait bilgiler giriliyor. Araca kullanıcı tarafından net veriler işlenme olanağı bulunmasının yanı sıra, sistem işletmenin bulunduğu ülkenin yerel birimlerini otomatik olarak da girebiliyor.
Araçtan elde edilen çıktılar, yıllık hale getirilmiş yalnızca soğutma PUE'sini (Güç Kullanım Etkinliği), yıllık enerji maliyetini (yerel para biriminde), yıllık karbon emisyonlarını ve konumuna göre her bir soğutma mimarisi için mevcut tam ve kısmı tasarruf modu saatlerinin sayısını içeriyor.
Standart veri merkezleri için bir model içeren araç, gerçek veri merkezlerinin mevcut güç etkililiği, boyutu ve kullanımdaki soğutma cihazları açısından farklar gösterebiliyor. Aracın öncelikli amacı, kullanıcılara çeşitli mimarilerin konuma ve yapılandırmaya bağlı olarak birbirinden nasıl farklılıklar gösterebileceğini gösteren bir değerlendirme sağlamak. Araç, ASHRAE’nin (Amerika Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Odası ) Weather Data Viewer 4.0 (2009) veri tabanından elde edilen hava durumu verilerini içeriyor. Schneider Electric, araçtan yararlanıp, çalıştıkları veri merkezleri için gerçek verimlilik değerlerini ölçümlemek isteyen veri merkezi yöneticilerine, kurulum ayrıntılarını ve ölçümlerini içeren Enerji Verimliliği değerlendirmeleri sunuyor.
Schneider Electric ayrıca; “Veri Merkezi Soğutma Sistemleri için Tasarruf Modları” ve “Büyük Veri Merkezleri için Yüksek Ölçüde Verimli Tasarruf Temelli Soğutma Modülleri” araçlarını da ücretsiz soğutma stratejilerinden yararlanmak isteyen veri merkezi yöneticilerinin hizmetine sunmaktadır.