Çevreciler, Edirne’nin Keşan ilçesindeki BOTAŞ tarafından Saros Körfezi’ne yapılması planlanan doğalgaz limanı ve kara boru hattı projesine karşı aylardır mücadele veriyor. Saros FSRU Liman inşaatının devam etmesi halinde Saros Körfezi'nde ciddi sorunların meydana gelebileceğine işaret ediliyor
Sözcü’den Halil Ataş’ın haberine göre; Edirne İdari Mahkemesi Başkanlığı’na, sunulan bilirkişi ek raporu beyanında şöyle denildi:
“Davamızı aydınlatan bu ek rapor ve ilk rapordaki bilimsel tespitler ile dava konusu imar planlarının, Planlama Hukukuna, Kıyı Kanununa, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Yönelik Yönetmeliğe, Saros Körfezi Kültür ve Turizm Geliştirme Bölgesi mevzuatına, Tarım ve Orman mevzuatına, Üst Ölçekli Çevre Düzeni Planlarına aykırılıkları kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Sayın Mahkemenizin dava konusu Saros FSRU projesinin ÇED Olumlu kararını iptal eden 26/02/2020 tarih ve 2019/943 Esas 2020/270 Karar sayılı kararındaki bilimsel tespitler ve hukuksal hükümler aynen geçerliliğini korumakta olup Sayın Mahkemenizce verilecek hükümde esas alınmalıdır.
Hali hazırda müvekkillerin tapulu arazilerinde, denizel ortamda ve kıyı alanlarında hafriyat ve inşaat çalışmaları devam ettiğinden dolayı korunması zorunlu olan Saros Körfezi kıyı kuşağı, tarım ve orman alanlarında telafisi imkansız zararlar doğmakta ve bu kamusal ve ekolojik zararların daha fazla artmaması için öncelikle ve ivedilikle sayın Mahkemece Yürütmenin Durdurulması kararı verilmesini talep ediyoruz.”
Raporda ayrıca, “Saros FSRU projesinin gerçekleşmesi Saros Körfezinin ölümü için vurulan ilk darbe olacaktır. Bir kaç yıl sonra oluşacak kirlilik nedeniyle Bakanlık Saros Acil Eylem Planı açıklayacağına, Saros Körfezine zarar vereceği kanıtlanmış bu projeyi derhal iptal etmelidir. Marmara Denizinin ve Aliağa Körfezinin bu günkü öldürülmüş hali Saros Körfezinin geleceği olmamak zorundadır.” denildi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.