Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Platformu 2011’de “Burada Yaşayan Var!”, 2012’de “Çözüm Bizde!” başlıklarıyla düzenlenen toplantıların üçüncüsünü “İşte Çözüm” başlığı altında Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenledi. Çalışmaların ve gelinen süreçte taleplerin anlatıldığı gecede mahalleler, siyasilere “Arazilerin devrine var mısın?”, “Birlikte planlamaya var mısın?”, “Ranta yol vermemeye var mısın?” sorularını sordular ve “Birlikteyiz, buradayız” mesajını verdiler.
Gece, mahallelerin öyküsünün yaşayanların kendi ağzından anlatıldığı bir video gösterimiyle başladı. Ardından mahallelilerden birer kişiden oluşan sunum heyeti gelinen süreci adım adım anlattı. “Yıllarca ettiğimiz emek, akıttığımız alınteri, hepsi daha insani ve onurlu bir hayat için” diyen mahalleliler, yerleşim alanlarına hizmetlerin ulaşması için gösterdikleri çabayı aktardılar.
2000’li yıllara gelindiğinde etraflarında rant projelerinin yapılmaya başlandığını anlatan mahalleliler, sürecin plan tadilatlarıyla, kamu arazilerinin talanıyla ve işgalci gösterilerek caydırılmaya çalışıldıklarını belirttiler. Siyasetçilerin kendilerine “Sizin sorunlarınızı çözeceğiz, tapu bagajda bekleyin” dediklerini söyleyen Sarıyerliler, daha sonra parçalı bir şekilde mahallelerinin tasfiye edildiğini anladıklarını ve bu tedirginlikle hukuki güvence istemenin zamanının geldiğini anladıklarını ifade ettiler.
Taleplerini siyasetçilerin ve idarecilerin toplantılarında dile getirdiklerini anlatan Sarıyerliler, bu süreçte kendi çözümlerini aklı vicdanı kendilerinden yana olan uzmanlarla oluşturmaya başladıklarını dile getirdiler.
Fatih Sultan Mehmet, Pınar, Reşitpaşa, Derbent, Kazım Karabekir, PTT Evleri, Ferahevler, Hisarüstü ve Maden mahallelerinde dernekleştiklerini anlatan Sarıyerliler, ortak düsturlarının komşu olmak olduğunun altını çizdiler. Yalnızca kendi mahalleleri için çözüm aramanın yetersiz olduğunu vurgulayan mahalleliler, bu amaçla Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri olarak bir araya geldiklerini dile getirdiler.
“Çözüm hukuki güvence”
6306 sayılı yasayla riskli alan edilen FSM ve Derbent Mahalleleri için hep beraber mücadele ettiklerini vurgulayan Sarıyerliler, Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptal edilmesi için dava açtıklarını söylediler. Çözüm için her türlü hukuki, teknik hazırlıklarını ve örgütlenmelerini tamamlayarak; Kazım Karabekir, Derbent, Pınar, Emirgan, Reşitpaşa ve Ferahevler mahallelerinde kooperatif kurduklarını belirten Sarıyerliler, “Partimiz de seçimimiz de mahallemizdir” dediler.
“Kimse hukuk olanak vermiyor diye anlatmasın”
“Haklarımızı biliyoruz” diyen mahalleliler, “Bize kimse, bizden daha fazla iyiliğimizi istiyormuş edebiyatı yapmasın. Kimse bize yüksek katlı binaları ve kutu kutu evlerden oluşan bir hayatı çözüm diye satmaya çalışmasın. Yine kimse, ‘hukuk olanak vermiyor, teknik ve planlama bakımından mümkün değil’ diye de anlatmasın!" açıklamasında bulunarak taleplerini anlattılar.
İşte Sarıyerlilerin Çözümü!
Mahallelerin maddeleyerek anlattıkları çözüm öneri ise şu şekilde;
“1) Mahallemizin üzerinde bulunduğu arazilerin, kurduğumuz mahalle kooperatiflerine devrini istiyoruz.
Çünkü; sürdürülebilir, komşuluğu ortadan kaldırmayan, yaşayanlara yeşil bir coğrafya imkanı tanıyan planlama ve mimariden yanayız. Ve bu planlamayı, yaşayan herkesle birlikte yapmaktır temel tercihimiz!
2) Arazilerin bedelsiz devrini istiyoruz.
Çünkü; yıllardır parasal bedelini ödedik, kaygısını, tasasını, cefasını da biz çektik!
3) Biz planlamaya karşı değiliz. Katılımcı, demokratik ve ekolojik esaslara dayanmayan planlama zihniyetini kabul etmiyoruz.
Çünkü; sürdürülebilir, komşuluğu ortadan kaldırmayan, yaşayanlara yeşil bir coğrafya imkanı tanıyan planlama ve mimariden yanayız. Ve bu planlamayı, yaşayan herkesle birlikte yapmaktır temel tercihimiz!
4) Yenileme gerektiği zaman da idari kurumlarla işbirliği içinde, bilimsel ölçütlerle kendimiz yapacağız.
Çünkü; içinde biz yaşayacaksak imalat sürecini bildiğimiz, kendi çevresine istihdam ve ekonomi yaratan, herkesin gelir durumu ve mevcut yaşantısını gözeterek gerçekleşen bir yenilemedir doğru olan!
5) Sadece konuttan ibaret görülen çözüm önerilerinden yana değiliz.
Çünkü; esnafıyla, sokağıyla, meydanlarıyla, parklarıyla ve bizi yeni borçlara sokmayacak kendi gelir durumumuzla uyumlu yenileme çabasıdır doğru olan!
6) Ecrimisil isteme uygulamalarına son verilmelidir.
Çünkü; yıllardır yaşadığımız yerde işgalci de değiliz, idarenin rızası olmadan da yerleşmedik.”
Mahalleler çözüm önerilerini dile getirdikten sonra Sarıyer dışında kentsel dönüşümle karşı karşıya olan Sultangazi-Cumhuriyet, Gebze Çayırova, Emek-İnönü, Gülsuyu-Gülensu, Tozkoparan ve Kanarya mahalleleri de Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri’nin mücadelesinin kendilerine umut verdiğini ve her zaman yanında olduklarını dile getirdiler”.
“Biz her türlü ranta karşıyız”
Mahallelilerden sonra söz alan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, 6306 sayılı yasanın buldozer yasa olduğunu ifade etti. Kendisinin de 17 yıl gecekondu mahallesinde yaşadığını dile getiren Eyidoğan, “Bir rant varsa, bu sizin hakkınızdır” şeklinde konuştu. Eyidoğan’ın bu sözlerine karşılık salonda bulunan mahallelilerden “Biz her türlü ranta karşıyız” sesleri yükseldi. Bu muazzam çaba ve iradeyi tebrik ettiğini söyleyen Eyidoğan, “Sizin talepleriniz evrensel hak hukuk çerçevesindedir. Zaten bunlar uygulansa sizin bu taleplerde bulunmanıza gerek olmaz” diyerek sözlerini noktaladı.
“Sizlerle bu mücadeleye varım”
Haluk Eyidoğan’dan sonra söz alan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Ben bu ilçenin başkanı olmaktan gurur duyuyorum” açıklamasında bulundu. Genç, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar katıldığı bir televizyon programında ‘Öyle bir yasa çıkardık ki, 5 kere okunsa da anlaşılmaz” demişti. Sarıyerli bu yasayı bir kere okudu bir kerede anladı. Katıldığımız toplantılarda mahallelilerin konuya olan hakimiyeti herkesi şaşırtıyor. Bu toplumun soruna sahip çıkmasıdır. Ben sözümdeyim, çözüm mahallelerde. Sizlerle bu mücadeleye varım” şeklinde konuştu ve “Sizlerin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir belgeyi imzalamayacağım” sözünü verdi.
Toplantıya katılan CHP İlçe Başkanı, TKP İlçe Başkanı, ÖDP İlçe Başkanı, TMMOB İstanbul İKK Sözcüsü, ŞPO İstanbul Şube Başkanı da söz alarak gösterdikleri irade ve birlikteliklerinden ötürü Sarıyerlilerin kendilerine umut verdiklerini dile getirdiler.
“Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz”
Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri adına söz alan hukukçu Erbay Yucak, “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” diyerek sözlerine başladı. Hukukun bir çözümsüzlük olarak sunulmasının doğru olmadığını dile getiren Yucak, bu topluluğun hukuka en yaratıcı çözümünü sunduğunu belirtti. Yucak, toplulukla yan yana yürümeden, etini onun etine, terini terine katmadan bir dayanışmanın olmayacağını belirterek, “Çözümsüzlük anlatmayın, umut etmeyen toplum mücadele etmez” açıklamasında bulundu. Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatiflerinin iradesinin önemine değinen Yucak, “Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı kalkıp riskli alan ettiği FSM’ye geliyorsa, bunun kendisi topluluğun iradesidir. Terinizi onların terine katın, yine söylüyorum tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” diyerek sözlerini bitirdi.
Gece, salonda bulunan coşkulu topluluğun “Sarıyer bizimdir, bizim kalacak” sloganlarıyla sona erdi.