Mimarlar Odası Ankara Şubesi, restorasyon adı altında inşai faaliyetlerle özgün dokusu bozulan, Saraçoğlu Mahallesi’nde yanlış atılan her adımı titizlikle takip ediyor ve yargıya taşıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır süren hukuk mücadelesinde, Saraçoğlu Mahallesi’nde yargıdan sevindirici haberler gelmeye devam ediyor.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davalar sonucunda planlar bir bir iptal edilirken, yargı kararları uygulanmaması büyük tepki topluyor. Rantta ve talanda ısrarın sonucu alanda iki kez Koruma Amaçlı Uygulama imar planı yapılmış. Açılan davalar sonucunda planlar iptal edilmiş, yargı kararları uygulanmamış, Saraçoğlu Mahallesi’nde yeni plan yapılmıştı. Son olarak, Ankara 13. İdare Mahkemesi, Çankaya İlçesi Namık Kemal ve Yenişehir Mahalleleri Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı uyarınca alana ilişkin olarak hazırlanan restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesinin uygun görülmesine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemi iptal etti.
Saraçoğlu Mahallesi’nde yargı kararları acilen uygulanmalı
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet’in ilk toplu konut örneği Saraçoğlu Mahallesi’ni koruma sorumluluğumuzla ilgili kurumları, yine ve yeniden yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz. Bu kapsamda resmi yazışmalarımızı da sürdürüyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nde yargı kararları acilen uygulanmalı. Yargı kararıyla Saraçoğlu’nda restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesinin de hukuka aykırılığı ortaya konulmuş haklılığımız yargı tarafından bir kez daha tescillenmiştir. Saraçoğlu Mahallesi’ni satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar, özgünlüğünü bozdular. Saraçoğlu Mahallesi yıkılmadı bu bizim başarımız, özgün değeri bozuldu buda iktidarın ayıbı.” dedi.
Restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesi hukuka aykırı
Candan, kararda daha önceki yargı kararlarına atıfta bulunulduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Karar gerekçesinde ye alan, ‘Dava konusu alana ilişkin üst ölçekli plan olan 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'na göre Güvenpark, Bakanlıklar ve Saraçoğlu Mahallesi'nin bir bütün olarak ele alınmasının gerektiği, buna karşılık dava konusu imar planlarının parçacıl bir şekilde ele alındığı, bu yönüyle üst ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'na aykırılık oluşturduğu, plan kararları ile alanda kuruluş amacının dışında turizm ve ticaret gibi kullanımların öngörüldüğü, plan kararlarında alanın tarihi ve doğal kimliğinin, kente kattığı imgenin yok olmasına neden olabilecek kararların yer aldığı, dava konusu planlara ait plan notları incelendiğinde, imar planlarında verilmesi gereken kullanım, yapılaşmalara ve müdahale biçimlerine ilişkin kararların yer almadığı ve 2.1., 2.2, 2.3 ve 2.4. nolu plan notları ile plan sonrasında koruma kurulu kararlarına bırakıldığı, bu durumun imar ve koruma mevzuatının ilgili hükümlerine, şehircilik ve koruma ilkelerine aykırılık oluşturduğu, dava konusu kullanım kararları ile bölgedeki trafik yoğunluğunun artacağı, ulaşım ve teknik altyapının bundan olumsuz etkileneceği, dava konusu plan çalışması ile alanın canlandırılması hedeflenmiş olsa da getirilen kullanım kararlarının, alanın yakın çevresi ile yaratacağı ilişkilere ilişkin analizlerin yapılmadığı, önemli bir alanla ilgili yapılan plan çalışmasında ilgili meslek odasının ve ilçe belediyesinin görüşlerine başvurulmaması veya görüşlerin dikkate alınmamasının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne aykırılık oluşturduğu, Ankara 17. İdare Mahkemesi'nin 10.03.2022 tarih ve E:2020/420 K:2022/453 sayılı iptal kararında belirtilen gerekçelerin bir kısmı giderilmiş ise de büyük çoğunluğunun giderilmediği, tüm bu sebeplerle dava konusu imar planlarının imar ve koruma mevzuatına, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı...’ gerekçesiyle 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın iptaline karar verildiği görülmektedir. Bu durumda, hukuka aykırılığı Mahkememizin 11.04.2023 tarih ve E:2022/1603 K:2023/741 sayılı ile 11.04.2023 tarih ve E:2022/2320 K:742 sayılı kararlarıyla ortaya konulan Ankara İli Çankaya İlçesi Namık Kemal ve Yenişehir Mahalleleri Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı uyarınca alana ilişkin olarak hazırlanan restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesinin uygun görülmesine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemde de hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ ifadeleri de defalarca yargı kararlarının arkasının dolanıldığını gözler önüne sermiştir.”