Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi, kent merkezindeki ender nefes alma mekanlarından olan Saraçoğlu Mahallesi’ndeki sokaklarda ve çevresinde rakamlarla kırmızı işaretlemeler ve sondaj çalışması yapıldığı tespit edildi. Zorla tahliyelerle insansızlaştırılarak çöküntü alanı haline getirilen, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devredilen ve akıbeti hakkında ciddi soru işaretleri olan Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan bu işaretlemeler ve sondaj çalışması endişe yarattı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan; “Saraçoğlu gelecek kuşaklara aktarılması, Cumhuriyet’in mahalle ilişkisinin kentin orta yerinde nasıl kurulduğunun gözler önüne serildiği ve yok olmakta olan unutulan mahalle kültürünün yeşerdiği yerdir. Ağaçları ile kendi habitatını oluşturan flora ve faunası ile insan doğa birlikteliğinin en nadide eseridir. Ağaçları, yapıları ve alanın tamamı tescilli kültür varlığı olan Saraçoğlu Mahallesi özgündür, anı ve hafıza mekanıdır. Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanına dair 1994 yılında bu yana her türlü rant girişimine kararlı bir şekilde mücadele ettik. Saraçoğlu Mahallesi'nin altına otopark yapılmasını da içeren koruma amaçlı imar planı iptal edildi. Saraçoğlu için mücadelemiz devam ediyor. Yürüttüğümüz mücadele sonucunda Saraçoğlu’nu katledecek imar planlarına dair işlemler iptal edildi. Ancak dün itibariyle Saraçoğlu Mahallesi’ndeki cadde ve sokaklarda birtakım işaretlemelerin yapıldığı bilgisini aldık. Dip Sokak’ta iki yerde sondaj çalışması yapıldığını tespit ettik. Saraçoğlu’nda neler oluyor? Yetkilliler bunu kamuoyuyla acilen paylaşmalı” diye konuştu.
Saraçoğlu Mahallesi’ni kamusal yaşama kazandırana kadar mücadeleye devam edeceğiz
Candan, Saraçoğlu Mahallesi’ni yok edecek, habitatını bozacak her türlü girişimin karşısında olacaklarını, Saraçoğlu Mahallesi’ni kamusal yaşama kazandırana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nin bir ağacına bir binasına ve toprağın altına girmeye çalışan her iş makinesine karşı duracağız” dedi.
Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Saraçoğlu Mahallesi, yönetenle yönetilenin kentsel mekanda karşılaştığı bir demokrasi alanıdır. Cumhuriyet’in bürokratlarının konut sorununu en insani ve doğayla bütünleşik çözümünün mekanıdır. Komşuluk ilişkileri ile devletin en üst noktasında nasıl bir barışçıl ortam yaratacağının simgesidir. Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan Saraçoğlu Mahallesi iki ülkenin değerlerinin buluştuğu ortak kültürel varlığın kendisidir. Kent merkezinde konut dokusu ile birlikte kent güvenliğinin garantisidir”
Candan, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin Koruma Amaçlı İmar Planı'nı yargının iptal etmesi ile birlikte yeni koruma amaçlı imar planının yapılması için Büyükşehir Belediyesi’ne çağrısını yineledi. Candan, "Saraçoğlu Mahallesi’nin Koruma Amaçlı İmar Planı'nı ortak akılla katılımcı bir yöntemle yapalım" önerisinde bulundu.