DHA'nn haberine göre, Sakarya ve Kocaeli’nin içme uyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde su seviyesinin tehlike sınırına düşmesi sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Bisikletliler Derneği, Kocaeli Sahipsiz Değildir Derneği, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile bazı derneklerin başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar, Sapanca Gölü’nün, Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’ne bağlı Eşme Sahili’nde toplandı. Etkinliğe katılanlar göl sahilinde el ele tutuşarak zincir oluşturdu.
Burada grup adına açıklama yapan Kocaeli Ekonolojik Yaşam Derneği Başkanı Mustafa Tengerek, küresel ısınma ve aşırı su çekme nedeniyle gölün elden gitmekte olduğunu, Sakarya ve Kocaeli gibi iki büyük ilin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde tehlikenin giderek büyüdüğünü söyledi. Mustafa Tengerek, şunları söyledi:
“Bizlerin amacı Sapanca Gölü’nün yaşamsallığı, göl içi ekolojik dengenin devamlılığı, Sapanca Havzası’nın bitkisel dokusunun korunmasıdır. Gelecek nesle emaneti teslim etmek. Gölü besleyen kaynaklar üzerinde 27 su firması var. Birden fazla sanayi kuruluşu da buradan sürekli su çekiyor. Biran önce önlem alınmazsa gölü kaybedeceğiz.”
Kartepe'de kar yok
Sapanca Gölü’nde su seviyesinin düşmesinde en büyük etken kuraklık. Kış ortasında bulunulmasına karşın, bölgeye beklenen yağış bir türlü gelmedi. Normalde bugünlerde yaklaşık 2 metre kar olması gereken ve normal dönemlerde kasım ayından nisan ayına kadar karla kaplı olduğu için daha önce ‘Keltepe’ olan adı ‘Kartepe’ olarak değiştirilen dağda kar yok.
Dalgıçlar da görüntüledi
Sapanca Gölü’nü besleyen en önemli kaynaklardan 20 civarındaki derenin de yarısından fazlası kurudu. Tüm bu nedenlerin yanında, Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacı için sürekli su çekilen Sapanca Gölü’nde su seviyesi yaklaşık 2 metre düşerken, gölün zemininde de ekolojik dengenin bozulmakta olduğu dalgıçlar tarafından görüntülendi.