Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Beyoğlu ile Şişli sınırları içinde kalan ve 90 bine yakın yurttaşın yaşadığı Okmeydanı için, mevcut mahalle dokusu hiç dikkate alınmadan hazırlanan planın yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, Beyoğlu Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Misbah Demircan’ın, “Okmeydanı’nı Şanzelize yapacağız” dediği projeye ilişkin planın; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığının altını çizdi. Plan, 18 Mart 2016 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde AKP’li üyelerin oyları ile kabul edilmişti.
Şehircilik ilkelerine aykırı
Planın hukuka aykırı olduğunu vurgulayan mahkeme, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirtti. İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Kentsel dönüşüm niteliğindeki dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın, kentsel dönüşüm tasarım, sosyal, fiziksel, ekonomik ve yasal yönetsel boyutlarını besleyen araştırmalar, plan karaları ve plan uygulama araçları ve özellikle planlama sürecine katılımın niteliğine yönelik argümanlar açısından eksik kaldığı görüş ve kanaatine varıldığı belirtilmiştir. Bu duruma göre, dosyadaki bilgi ve belgeler bilirkişi raporu ile birlikte değerlendirildiğinde; dava konusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 18.03. 2016 tarih ve 552 sayılı kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”
***
Halk yıllardır direniyor
Mahalle, Beyoğlu Belediye Meclisi’nin 2 Haziran 2014 tarihinde aldığı karar kapsamında riskli alan ilan edilmişti. Daha sonra da Okmeydanı’na bağlı Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ile Kasımpaşa’ya bağlı Kulaksız mahalleleri içerisinde bulunan bazı yerler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan edildi. 2015 yılının şubat ayında ise Okmeydanı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından oy birliğiyle iptal edilmişti. Okmeydanı’nda yaşayan yurttaşlar, İBB’nin hazırladığı 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarına, halka sorulmadan hazırlandığı ve öncekilerden bir farkı bulunmadığı için itiraz etmişti. Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallesinde 5 bin 500 bina yer alırken, yaklaşık 90 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.