Şantiye yönetimini meşgul eden konuların başında fiziki kazalar, malzeme kaybı, iş makinesi kazaları ve yetersiz işaretleme yer alıyor. Bakır, demir, hurda, kutu profil, kablolar ve ince inşaat malzemeleri ise şantiye sahalarından çalınan malzemelerin başında geliyor ve yüksek tutarda maddi kayba neden oluyor. Doğrudan işverenin sorumluluğunda olan güvenlik konusunda gerekli eğitimlerin verilmesinin ardından, “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun mu hareket ediliyor, taşeron firmalar kontrol ediliyor mu, saha içi teknik ekipmanlar doğru kullanılıyor mu?” bunu kontrol etmenin, denetlemenin hatta sorunları gidermenin yolu teknolojiden kısaca şantiye içi uygun güvenlik sistemlerinden geçiyor.
İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek için faaliyet gösteren ve yeni yapılarda ileri seviye güvenlik sistemlerinin kullanıldığı inşaat sektöründe, şantiye sahalarına aynı özen gösterilmiyor. Zaman zaman gündem oluşturan işçi kazaları gibi sahada yaşanan maddi kayıplar da dikkat çeken miktarlara ulaşabiliyor.
20 yıldır sektöre hizmet veren Sensormatic Güvenlik Hizmetleri’nin yaptığı araştırmaya göre, maddi ve manevi kayıpları minumuma indirmek için şantiye güvenliğinde başta risk analizi yapılarak alınacak çok sayıda önlem var.
Bunlardan bazıları şunlar:
Yangın algılama sistemleri: Çalışanların ve inşaatın emniyetini sağlayabilmek için yangın algılama sistemlerinin kurulması büyük önem taşıyor. Yaşanabilecek bir tehlike, hem çalışanların can güvenliğini tehlikeye atacak hem de inşaat çalışmalarının durduracak ve gecikmelere sebep olacaktır.
Geçiş kontrol sistemleri: Kurulacak geçiş kontrol sistemleriyle hangi personelin aktif olarak sahada çalıştığını kontrol etmek mümkün olacaktır. Belirlenecek “tahliye sonrası buluşma noktaları”nda kurulacak okuyucularla, bir tehlike anında tüm çalışanların güvenle tahliye edilip edilmediği kontrol edebilir hale gelecektir. Ayrıca şantiye güvenliğinin önemli konularından bir diğeri ise taşeron firmaların saha içindeki kontrolü, yemekhane ve yatakhane bölümlerinin kontrol altında tutulması. Gelişmiş güvenlik sistemleri sayesinde şantiye içinde istenilen tüm bölümler kontrol altına alınabiliyor ve kontrolsüz faaliyetlerin önüne geçilebiliyor.
Şantiye sınır koruması: Şantiye alanlarında inşaat için kullanılan değerli ekipmanların yanı sıra bakır gibi son yıllarda değer kazanan temel malzemeler de bulunuyor. Bu ekipmanların güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınmalı ve şantiye bölgesine izinsiz ya da yanlışlıkla giriş yapan kişilere ya da çocukların girişine engel olunmalıdır. İzinsiz girişin ilk aşaması şantiye sınırının korunmasıdır. Uzaktan video hizmetleri sayesinde belirlenen sınırların ihlali video analiz algoritmaları kullanılarak otomatik olarak izleme merkezinde operatörlerin önüne düşecektir.
Sadece video kayıt değil, olaya müdahale: Eğer kişiler uzaklaşmazsa, video izleme operatörleri hemen özel güvenlik ya da kolluk kuvvetlere haber vererek olaya hemen müdahale edilmesini sağlayacaklardır. Eskiden sadece video kayıt etmek için kullanılan video sistemleri, artık olaylara anında müdahale imkanı getiriyor.
Mobil video izleme sistemleri: Taşınabilir video sistemleri kısa zamanda kuruluyor ve şantiye güvenliği için anında uzaktan izleme imkanı sunuyor. İşyeri ve çalışan güvenliği açısından son derece önemli olan bu yatırım sayesinde işveren, eğitim verdiği birçok konuyu takip etme, denetleme imkanına kavuşuyor.
İş makinalarına okuyucu entegrasyonu: İnşaat alanında kullanılan iş makinelerinin eğitim almış yetkili kişiler tarafından kullanılıyor olması hem can güvenliği artırılması hem de inşaat firmasının sorumluluklarının azaltılması için önem taşıyor. Araçlara kurulacak okuyucular sayesinde bu araçların sadece yetkisi olan kişiler tarafından kullanıldığının kontrol edilmesi ve gerektiğinde hangi aracın, ne zaman, kim tarafından kullanıldığının raporunun çıkarılması mümkün olacaktır.
Mobil kayıt cihazları: Araçlara kurulacak mobil kayıt cihazları ve kameralarla, yapılan tüm çalışmaların video kaydı tutulacak ve gerektiğinde hem çalışanların kurallara uymasının kontrolü yapılabilecek hem de gerektiğinde bu görüntüler delil olarak kullanılabilecektir.
Elektromekanik anahtar sistemleri: Şantiye alanlarında birçok bölge, daha üst düzey bir teknoloji için gereken altyapının hazır olmaması sebebiyle, genelde anahtarlı kilitlerle koruyor. Ancak anahtarların doğru kişilerce kullanılıp kullanılmadığı takip edilemiyor. Bir başka sorun da kaybolan bir anahtar sebebiyle kilitlerin değiştirilmesi gibi masraflar yapılmasıdır. Bu sorunları çözmek için elektromekanik anahtar sistemleri kullanılmalıdır. Bu sistemler sayesinde anahtarlara istenilen yetkiler verilebilir ya da yetkiler geri alınabilir. Bir anahtar kaybolduğunda kilitleri değiştirmek yerine sadece anahtarı sistemde pasif duruma getirmek yeterli olacaktır.