Şanlıurfa'nın ''Büyükşehir'' Olma Beklentisi



Foto: Rauf Maltaş (AA)

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin nüfus bakımından en kalabalık ikinci ili olan Şanlıurfa'da, ''büyükşehir'' olma beklentisi vatandaşları heyecanlandırıyor.

Toplam nüfusta Samsun ve Erzurum gibi daha önce ''büyükşehir'' statüsünde olan birçok kentten büyük olan Şanlıurfa'da, bu nedenle vatandaşlar yıllardır kentin ''büyükşehir'' statüsüne alınmasını bekliyor.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin nüfus olarak 9'uncu büyük şehri konumunda olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'yı hiç bir zaman küçük bir şehir olarak düşünmediklerini ifade eden Fakıbaba, ''Adı normal il belediyesi ama biz hep büyük şehir belediyesi olarak çalıştık. Öyle de çalışmak zorundaydık yoksa tek başına bu bir belediye başkanının işi de değil. Ortak akılla yürütülen bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bir güzelliktir. Yardımcılarım ve çalışma arkadaşlarım, Valimiz, sivil toplum kuruluşları. Bir güzellik varsa bu sadece belediyenin değil ortak akılla ortaya çıkmıştır'' dedi.

Belediyenin çalışmalarına da değinen Fakıbaba, yerel seçimlere yaklaşık 2,5 yıl gibi bir süre kaldığını dile getirerek, hedeflerinin başladıkları projeleri bitirerek, dönemin sonunda Şanlıurfa'yı örnek bir kent olarak Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak olduğunu anlattı.

Büyükşehir statüsüne kendilerinin karar veremeyeceğini hatırlatan Fakıbaba, ''Hükümetimiz ona karar verecektir, doğru olan neyse onu yapacaklardır. Ben hep şunu söylüyorum. Şartlar ne olursa olsun Şanlıurfa büyük bir şehirdir, bizler büyükşehir olarak ve büyükşehri yöneten insanlar olarak davranıyoruz ve bu davranışımızı sürdüreceğiz. Bütün halkımızın ihtiyaçlarını ve gelen misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız'' diye konuştu.


Foto: Rauf Maltaş (AA)

Güzelbey: ''Mevcut haliyle büyükşehir olmak şehirlere faydadan çok zarar verir''

Bir süre önce Şanlıurfa'da düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de AA muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine, ''Mevcut haliyle büyükşehir olmak şehirlere faydadan çok zarar verir'' dedi.

Büyükşehir statüsünün bazen aksamalara da neden olabileceğine değinen Güzelbey, ''Onun için büyükşehir olmayı bekleyen arkadaşların, bu konuda çok fazla ümide kapılmamalarını, büyükşehir olmanın şehirlerde hizmeti aksattığını ifade etmek istiyorum. Bununla ilgili biz İçişleri Bakanlığına da gerekli görüşlerimizi aksettirdik. Mevcut haliyle büyükşehir olmak şehirlere faydadan çok zarar verir'' şeklinde konuştu.

Statünün toplanan vergilerin yüksek olduğu kentler için daha faydalı olduğunu dile getiren Güzelbey, şunları kaydetti:

''Eğer benim şehrim büyükşehir olmasaydı da normal il olsaydı, ben özellikle kültürel mirasta şu ana kadar yaptıklarımın en az iki mislisini yapardım. Maalesef böyle, insanlar büyükşehir oldukları zaman, her şeyin güllük gülistanlık olacağını, çok fazla kaynağa sahip olacaklarını zannediyor. Fakat gerçek böyle değil, eğer o şehirde toplanan vergi payları çok yüksekse, örneğin Ankara, İzmir, Kocaeli gibi faydası var. Ama o şehirde toplanan vergiler çok fazla değilse, ki Anadolu şehirlerinde böyle bir şey yok. Şehirler, hazır gelirlerinden de oluyorlar. Hazır hizmetlerinden de maalesef kesintiye uğratıyorlar. Biz bunu Gaziantep olarak yaşıyoruz. Sadece bir örnek vereyim, bizimle Kocaeli aynı nüfusa sahip, oraya ayda 25 trilyon gelirken, Gaziantep'e 2 trilyon geliyor. Onun için de büyükşehir olmanın ben şehirlere çok bir şey katacağına inanmıyorum.''

Kentteki birçok vatandaş ise Şanlıurfa'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla sosyal ve ekonomik hayatın daha da canlanacağını düşünüyor.