Yeni Yapılar AB'ye Yalıtımla Giriyor




Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 'TS 825, binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği'ni 08 Mayıs 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlamasından bu yana, Türkiye'de inşa edilen binalarda ısı yalıtımı konusunda uyulması zorunlu standartlar bulunuyor. Yönetmelik, yeni yapılan binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getirdi.

Yapı sektöründe son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere bağlı olarak büyüyen ve gelişen yalıtım sektörünün önemi, Avrupa Birliği sürecinde yapılan düzenlemelerle de artıyor. Türkiye'de yalıtım bilincini yaymayı misyon edinen Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER'in verilerine göre, çevre bilincinin artması ve AB'ye uyum sürecinin yasal zorunlulukları sayesinde sektör artan bir ivmeyle gelişmeye devam ediyor.

Her yalıtım türünün binalar için ayrı yararları bulunuyor. En çok bilinen yalıtım türü olan ısı yalıtımı ile ısınma ve soğutma giderlerinde ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanması mümkün. Bu konuyu rakamlarla ortaya koymak amacıyla İZODER, toplam oturma alanı 500 metrekare olan 4'er dairelik 5 katlı örnek bir binanın Antalya, İstanbul, Ankara ve Erzurum'da yalıtımsız ve yalıtım standardına uygun yalıtılmış biçimde yakıt giderlerini hesapladı.

Bu hesaplamalar doğrultusunda yalıtımlı bir binanın bir yıl içinde yakıt giderlerinden elde ettiği tasarruf Antalya'da 5.377 YTL, İstanbul'da 10.315 YTL, Ankara'da 13.764 YTL ve Erzurum'da ise 22.087 YTL. Bu sonuçlardan yalıtımlı bir evin ya da iş yerinin bütçesinden yüzde 50 daha az yakıt parası ayrıldığı ortaya çıkıyor. Ayrıca yalıtım sayesinde daha az yakıt tüketilmesi, küresel ısınmanın sorumlusu olarak bilinen karbon dioksit miktarının azalması anlamına da geliyor. Yeni standartlara göre yalıtımla giydirilen binalar, geleceğin çevreci yapılarının ilk örneklerini oluşturuyor.

AB, enerji tüketimini azaltan yalıtım uygulamalarının yanında gürültünün verdiği rahatsızlıkları önleyen ses yalıtımı, yangınlarda kaybı azaltacak önlemleri içeren yangın yalıtımı uygulamalarında zorunluluklar getiriyor. Bunun yanı sıra, zorunlu olacak CE işareti ile de yalıtım sektörünün yakındığı merdiven altı uygulamaların önüne geçilecek. Böylece sektörde haksız rekabetin önüne geçilecek, belgelendirme yoluyla ürün ve uygulamalarda kalite artacak. Yeni yönetmeliklere göre yalıtım ustalarında sertifika aranacak olmasıyla da işçilik kalitesi AB standartlarına yükseltiliyor.








www.izoder.org.tr