Kamu İhale Kurumu'nun Yetkisi Azalırsa Hukuksuzluk Doğar
Kamu İhale mevzuatında değişiklik öngören yasa taslağı ile Kamu İhale Kurumu'nun yetkilerinin son derece azaltıldığı, bunun da ihale sürecinde hukuk dışı uygulamalara fırsat yaratacağı belirtildi. Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası (İNTES) üzerinde hala çalışılan “Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunlarında Değişiklik Öngören Yasa Taslağı”na ilişkin eleştiri ve önerilerinin yer aldığı bir rapor hazırladı.
Raporda, Kamu İhale Kurumu'nun yetkilerinin taslakla oldukça azaltıldığına dikkat çekilirken, KİK'in AB direktifleri doğrultusunda kurulduğu ve 'ihalelerin mevzuata uygunluğunu denetleme, yanlışların düzeltilmesini' isteme yetki ve sorumluluğuna sahip olduğu hatırlatıldı. Söz konusu yetkinin neredeyse tümüyle kaldırılmasının direktiflere uyumsuzluk sağlayacağı gibi, ihale sürecinde hukuk dışı uygulamalara fırsat yaratacağı iddia edilen raporda, KİK'in kurulduğu günden bu yana bu alanda deneyim sahibi olduğuna, kararları ile pek çok yanlış ve kötü niyetli uygulamayı engellediğine işaret edildi.
İhaleye katılımda, “yapım işlerinde son 15 yıl içinde yüzde 70 oranında tamamlanma koşulu”nun sektörü son derece zorladığı ifade edilen raporda, son 15 yıl içinde bu koşulun yerine getirilmesini engelleyen en temel kriterin bütçeden yatırımlara para ayrılmaması olduğu vurgulandı.
Raporda, şu görüşlere yer verildi: "Yatırımlara bütçeden yeterli kaynak aktarılmaması nedeniyle pek çok müteahhitlik firması yakın gelecekte sahip oldukları iş deneyim belgelerinin büyük kısmını kaybedecektir. Bu çerçevede 15 yılda tamamlanan işler açısından herhangi bir oranda gerçekleşme zorunluluğu görülmeksizin, 15 yıl içinde geçici ya da kesin kabulü yapılmış tüm işlerin dikkate alınmasına imkan sağlayacak bir düzenleme değişiklik tasarısına eklenmelidir."
Raporda, aşırı düşük teklifin belirlenmesinde ya yaklaşık maliyetin dikkate alınmasından vazgeçilerek, sadece teklifler ortalaması bazında değerlendirme yapılması, ya da yaklaşık maliyetin mutlaka gerçek piyasa koşullarına uyumlu olması gerektiği de vurgulandı.