İstanbul Kongre Turizminin Gözdesi

NATO Zirvesi ve Mimarlık Kongresi gibi uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan İstanbul, kongre liginde birinciliğe oynuyor.

Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) tarafından yaptırılan ‘İstanbul’un kongre turizmi açısından kapasitesi’ araştırması, şehrin son yıllarda uluslararası platformlarda adından sıkça söz ettirmeye başladığını ve özellikle kongre turizminde öne çıktığını ortaya koydu.

İstanbul’daki 28 adet 5 yıldızlı otelin toplam 23 binin üzerinde yatak kapasitesi var. Yılda ortalama 40 uluslararası kongreye ev sahipliği yapan şehirler, dünya kongre pazarının birinci ligini oluşturuyor. 150 milyar dolar cirosu olduğu tahmin edilen dünya kongre turizminde adından sıkça söz ettirmeye başlayan İstanbul, pazarın birinciliğine oynamaya aday şehirlerin başında gösteriliyor. Dünyada bir yılda gerçekleştirilen kongrelerin yüzde 37’si 500-2000 kişi ve üzeri katılımcıyı ağırlıyor.

Türkiye, en fazla katılımcılı kongreler açısından dünya sıralamasında 26. olurken, İstanbul bu sıralamada 23. durumda. TUYED araştırmasında bu rakama İstanbul’daki kongre merkezleri ile diğer sınıflardaki otellerin kapasitesinin dahil olmadığı hatırlatılıyor. Söz konusu merkez ve otellerdeki kapasiteyle birlikte İstanbul, 40 bin kongreciyi ağırlayacak bir kapasiteye ulaşıyor. Öte yandan, geçen yıl Türkiye’de gerçekleşen tüm kongrelere 39 bin 271 kişinin katıldığı belirtiliyor. İstanbul, toplam katılımcılardan 31 bini aşkın kişiyi ağırladı. Kongre pazarının hareketlenmesi, girişimcileri de “kongre oteli” olarak tanımlanan tesisleri hizmete sokmaya zorluyor. İstanbul’da bir kongrede katılımcı 4-5 bin kişiyi ağırlayabilecek yeni tesislere ihtiyaç var. Bu konudaki eksikliklerin tamamlanması halinde, dünya kongre turizmi pastasından şimdilik yüzde 2’lik pay alan Türkiye’nin, bu payını yüzde 5’e çıkaracağı tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalar, halen dünya turizm gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturan kongre turizminin, önümüzdeki 5 yıl içinde bu payını yüzde 30’a çıkaracağına işaret ediyor.