Sanko, Çimko ile Dünya Markası Olmak İçin Yatırım Atağında

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, çimento sektöründe 306 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, bunun 75 milyon dolarını IFC'den (Uluslararası Kredi Kurumu), 100 milyon dolarını 7 uluslararası bankadan oluşan konsorsiyumdan sağlanan sendikasyon kredisi ile 131 milyon dolarını da öz kaynaklarla karşılayacaklarını kaydetti.

Sanko Holdingin çimento sektöründeki temsilcisi Çimko ile Dünya Bankasının özel sektör kolu olan IFC arasında kredi anlaşmasının imza töreninde konuşan Konukoğlu, Türkiye'de çimento kapasitesinin üzerinde bir inşaat harekatı başladığını, çimento fabrikalarının buna cevap veremez hale geldiğini anlattı.

İç pazardaki ihtiyacın yanı sıra Irak ve Suriye'de yeni pazarlar oluştuğunu belirten Konukoğlu, Ağustos 2006'da tamamlamayı planladıkları Narlı'daki fabrikanın klinker çimento üretim kapasitesinin günde 10 bin ton olacağını, bunun 7-8 bin tonunu bölgeye (Irak ve Suriye) ihraç edeceklerini dile getirdi. Konukoğlu, Türkiye'de 36 milyon ton klinker çimento üretim kapasitesinin olduğunu, Sanko'nun şu anda yüzde 2,5 olan pazar payını kısa vadede yüzde 7-10 arasına, uzun vadede de yüzde 10'un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Sağladıkları kredinin Türkiye'ye olan güveni gösterdiğini dile getiren Konukoğlu, “Dünyanın her tarafında panik olabilir, ama Türkiye paniği çabuk atlattı. Bu nedenle hükümete teşekkür etmek gerekiyor” dedi. Konukoğlu, “306 milyon doların 250 milyon dolarını Kahramanmaraş'ta iki ay önce inşaatına başladığımız çimento fabrikası için, 56 milyon dolarını da Bartın'daki çimento fabrikamızı yenilemek için kullanacağız” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Konukoğlu, sağlanan kredinin 10 vadeli olduğunu, ancak faiz oranını açıklayamayacağını söyledi.

Enerji alanında gerçekleştirecekleri yatırımların sorulması üzerine Konukoğlu, “Ceyhan'da BOTAŞ ile petrolün aktığı yerin ortasında 1 milyon 100 bin metrekarelik arsamız var. Rafineri kurmak için yerli ya da yabancı bir ortak olursa, tekliflere açığız” dedi. Daha önce çeşitli illerde hidroelektrik santral kurmak için başvuruda bulunduklarının hatırlatılması üzerine Konukoğlu, 'Hidroelektrik santral kurmak için yaptığımız başvurulardan ikisi EPDK'dan onay aldı. 800 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında bir yatırım planlıyoruz” diye konuştu.

Konukoğlu, İstanbul'da rüzgar santrali kurmayı planladıklarını, yeri için araştırmalarının sürdüğünü, bu santral için de 80 milyon dolarlık bir yatırımı hedeflediklerini söyledi.

‘Çimentodaki artış yüzde 22’
Çimento ihracının kayda alınmasına ilişkin yürürlüğe konulan karara ilişkin bir soruya Konukoğlu, “Ticaret civa gibidir, nerede yol bulursa oraya gider. İhracata fon da koysanız, kayda da alsanız dünya fiyatlarını Türkiye değiştiremez. Neden tekstile gelince ihracat, ithalat var da çimentoya gelince böyle yapılıyor?” karşılığını verdi.

İnşaat sektöründe çimento fiyatlarının artışına ilişkin şikayetlerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Konukoğlu, çimentoda 1 yıldaki artışın yüzde 22 olduğunu, döviz kuru göz önüne alındığında bunun büyük bir rakam olmadığını, çimentonun inşaattaki payının yüzde 4 olduğunu söyledi.

Konukoğlu, tekstil sektöründeki faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine de tekstilden çekilmediklerini, ancak diğer alanlarda yaptıkları yatırımlar sonucu tekstilin payının yüzde 90'lardan yüzde 55'lere gerilediğini, yani holding içindeki payının azaldığını ifade etti.

IFC'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Edward Nassim ise Sanko'nun aldığı 100 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin ABN-Ambro, Citibank, Fortis, WestLB, Calyon, Societe Generale, State Bank of India'dan (Hindistan Devlet Bankası) oluşan konsorsiyum tarafından sağlandığını anlattı.

Sanko'nun Türkiye'nin “zor ve daha fakir” bir bölgeye yatırım yaptığını belirten Nassim, “Burada işsizlik daha fazla ve bu yatırım istihdam sağlayacak. Biz IFC olarak iyi ya da kötü zamanda her zaman Türkiye'deyiz, uzun süreli işbirliğini hedefliyoruz. Mesela geçen sene yarım milyar dolar taahhütte bulunduk” dedi.

Sağlanan kredinin faiz oranının sorulması üzerine Nassim, “Faiz oranlarını piyasa belirler. Bu belirlenirken de bankaların faizlerine, şirketin durumuna bakıyoruz. Ülkenin o andaki durumuna değil, uzun vadeli bakıyoruz. Faiz rakamını söylemeyeceğim, ama şunu söyleyebilirim, Sanko, krediyi memnun kaldığı bir faiz oranıyla almıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nassim ile Konukoğlu, kredi anlaşmasını imzaladı.