Sanki Ev değil Komşu Almışlar



TOKİ'nin Kayabaşı konutlarından ev alan Tahsin Batur, bir arkadaşıyla birlikte geçtiğimiz yılın mayıs ayında inşaat alanına gitmiş. Kayabaşı'nı bulmakta bir hayli zorlanmış ve kaybolmuşlar. Birkaç kişiye sorduktan sonra güç bela bölgeye ulaşmışlar. Çalışan iş makinelerini, yükselen binaları görünce çok heyecanlanmışlar. Hemen apartmanların fotoğraflarını çekmişler ve evlerine dönmüşler.

Sonra bir akşam, "Biz neden bu fotoğrafları bir internet sitesi kurup yayınlamıyoruz?" şeklinde bir fikir gelmiş akıllarına. www.tokikayabasi.com işte böyle doğmuş. On beş günde bir, binalarla ilgili güncel fotoğraflar eklemişler. Yeni bir bilgi, belge ve video bulan hemen siteye göndermiş. İnternet sitesini ziyaret edenlerin sayısı da her geçen gün artmış, müstakbel komşular birbirleriyle tanışmış. Tanışmakla da kalmamış, piknikler düzenlemiş, kahvaltılarda bir araya gelmişler. Kadınlar ev gezmelerine gitmeye başlamış, erkeler ise halı saha turnuvalarında ter dökmüş.

Ramazan'da da toplu iftarlar vererek kaynaşmayı ihmal etmemişler. En son düzenlenen piknik organizasyonuna 200 aile katılmış. Hal böyle olunca sitenin üye sayısı 8 bini geçmiş. Her gün ortalama 4 binden fazla kişi siteyi ziyaret eder olmuş. Kura dönemlerinde ise ziyaretçi sayısı 10 bini geçiyor. Sadece kadınlar için ayrı bir forum sitesi açmışlar. Sitenin müdavimi haline gelen kadınlar, dertlerini müstakbel komşularıyla paylaşmış. Yemek tarifleri, diyet listeleri ve çocukların okulda yaşadıkları problemler forum sayfalarına yansımış. Daha komşu olmadan hemen herkes birbirini tanımış ve sevmiş. Sanki ev değil de komşu almışlar! Ne diyelim darısı Kayabaşı'ndan ev alamayanların başına!

Komşusunun çocuk sayısını bile öğrenmişler

Kayabaşı konutları satışa çıkartıldığı ilk günlerde kulaktan kulağa çok sayıda şehir efsanesi dolaşıyordu. İnşaat alanına ilk kez gidenler burayı 'dağın başı' diye tanımlıyordu. "Daireme bakmaya gittim, köpekler saldırdı.", "Buranın bitmesi tam bir hayal!" şeklinde yorumlar yapılıyordu. Hatta peşinatlarını geri alarak vazgeçen aileler bile oldu. Şimdi burada koca bir şehir yükseliyor. Çalışmalar hızla devam ediyor. Birinci etabın daireleri önümüzdeki nisan ayında teslim edilecek. Proje tamamlandığında 65 bin konutta yaklaşık 250 bin kişi oturacak. Kayabaşı'ndan ev alan 20 aileyle inşaat alanında buluştuk. Aileler buluşma esnasında tokalaşmak yerine birbirine sarıldı, uzun uzun sohbet etti. Özellikle kadınlar kendi aralarında çok samimiydi. Daha önce düzenledikleri kahvaltılar, misafirlikler ve İstanbul gezintileri kaynaşmalarına vesile olmuştu.

Kadınlar günler düzenler de erkekler boş durur mu? Onlar da kendi aralarında halı saha turnuvaları, voleybol maçları ve piknikler organize ediyor. Derbi maçlarında bir araya geliyorlar. Serkan Samsa, Barış Alp ve Tahsin Batur site üzerinden tanışmışlar. Geçtiğimiz haftalarda balık tutmaya gitmişler. Daire sahiplerinden Serkan Samsa'nın başına ilginç bir olay gelmiş. Samsa, internet sitesi üzerinden tanıştığı karşı komşusuyla aynı memleketten hatta aynı ilçeden olduğunu öğrenmiş. Samsa, "Site sayesinde tarifi imkânsız bir sosyal çevrem oldu. Herkes komşusunu merak edip arıyor, birbirini tanımak için sorular soruyor. Komşusunun ne iş yaptığını, evli mi yoksa bekâr mı olduğunu, memleketini, çocuk sayısını öğreniyor. Ama gördüğüm kadarıyla bayanlar bizden daha aktif! Çay partileri, çardakta kahvaltılar ve ev gezmelerinde bir araya geliyorlar. Bu devirde böyle komşuluk kimselere nasip olmaz." diyor.



"Apartmanımdan kimseyi tanımıyorum ama Kayabaşı'ndan yüzlerce komşum var!"

Burcu Değerli, halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışıyor. Kayabaşı'ndan ev alan Beyza Deniz, Gülsen Okutan ve Ayşegül Akman'la internet sitesi sayesinde tanışmış, daha evlerine taşınmadan komşu olmuşlar. Bütün organizasyonları birlikte düzenliyorlar. Hepsi de büyük şehirlerdeki komşuluk ilişkilerinden yakınıyor. Oturdukları apartmanlarda en fazla bir-iki aile tanıyorlar. Kayabaşı'na taşındıklarında ise, 'Apartmanımda kimseyi tanımıyorum, ölsek kimsenin haberi bile olmaz!' şeklinde dert yanmalarına gerek kalmayacak. Çünkü daha şimdiden kıskanılacak cinsten komşuluk ilişkileri kurmuşlar. Biri forum sitesini ziyaret etmese hemen arayıp, "Hayırdır bir derdin sıkıntın mı var?" diye soruyorlar. Hastalananlar ziyaret ediliyor, acil kan anonsları sitede duyuruluyor. Birbirlerinin doğum günlerini kutluyorlar, cenaze evlerine yemek götürüyorlar. Taşınacaklara yardım bile ediyorlar. Burcu Değerli, "Yaklaşık 150 bayan komşumla site üzerinden sürekli görüşüyorum. Borcu olanlara elimizden geldiği kadar yardım ediyoruz. Misafirliklere gidiyoruz. Peşinat ödediğim ilk günlerde, 100 kişinin barındığı bir apartmanda komşuluk yapamayacağız diye korkuyordum. Çünkü İstanbul'da mahalle kültürü neredeyse bitti. Dolayısıyla eski komşuluklar da yok oldu. Atakent'te oturuyorum. İnanın binamda kimseyi tanımıyorum. Şimdi ise yüzlerce komşum var. Ben de hayatımda böylesine sıcak bir atmosfere ilk kez şahit oldum. Nasıl bu kadar samimi olduk anlayamadım. Çünkü herkesin sosyo-kültürel çevresi farklı. Ama hepimizin ortak noktası komşuluk ilişkilerine olan aşkımız ve hasretimiz. Bu kaynaşmanın artarak devam edeceğine inanıyorum." diyor.
 
"Dernek kurduk diye TOKİ yetkilileri rahatsız oldu"

Tahsin Batur ve komşuları TOKİ binalarında yaşanan bazı aksaklıkları yetkililere duyurmak için bir dernek kurmaya karar vermiş. Yaşanan aksaklıklar internet sitesine yansıyınca bazı yetkililer rahatsız olmuş. Aslında biz de bu rahatsızlığı hissettik. Ailelerle birlikte örnek dairelerin balkonunda fotoğraf çektirmek, 'sıcak bir komşuluk karesi' yakalamak istedik. Fakat ilk başta izin almamıza rağmen TOKİ İstanbul Uygulamalar Daire Başkanı Niyazi Özdemir anlam veremediğimiz bir üslupla kararından vazgeçti. Tahsin Batur, "Aslında biz burada TOKİ'nin reklamını yapıyoruz. Eksikleri, hataları siteye yazıyoruz. Çünkü dişimizden tırnağımızdan artırarak bu evlere yazıldık. Bazı dairelerin kapıları ve dolapları kırılmış biz de bunların fotoğrafları var. Yüksek gerilim hattı kreşin tam üstünden geçiyor. TOKİ de sonuçta aracı firmalarla çalışıyor. Aslında biz bir anlamda otokontrol mekanizması olarak çalışıyoruz. Sitemizde hiçbir zaman karalama kampanyası gütmüyoruz. TOKİ, üyeleri yeterince bilgilendirmiyor. Bir soru sorduğumuzda "Resmî sitemizde var." diyorlar. TOKİ'nin tanıtım ofisindeki memurlar bile bizim sitemizi öneriyor. Üyelerde bilgi açlığı var. Yetkililerden belirli aralıklarla fotoğraf çekmek için özel izin verilmesini istedik. Böylece binlerce insan buraya dairesini görmeye gelmeyecek. Sanal ortamdan rahatça takip edebilecek. Maalesef izin alamadık. TOKİ, dernek kurduğumuz için rahatsız oldu." diyor.