Sanayi Üretiminde Artış



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı şubat ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 6,4, imalat sanayinde yüzde 14,7 ve elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 11,2 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalış gösterdi.
    
En yüksek artış sermaye malı imalatında
    
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 28,9 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 16,7 ile ara malı imalatı, yüzde 13,4 ile enerji, yüzde 12,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatı ve yüzde 2,6 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.
    
İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 47,5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinin imalatı aldı. Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı yüzde 37,2, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı yüzde 31,2, elektrikli teçhizat imalatı yüzde 29,4, diğer imalatlar yüzde 24,1 artış gözlendi.

Tanıl Küçük: Olumlu gidiş yılın ilk yarısı boyunca sürecek

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki olumlu gidişin, ihracattaki hareketlenmenin de etkisiyle 'büyük olasılıkla' yılın ilk yarısı boyunca devam edeceğini bildirdi. Küçük, Şubat ayı sanayi üretim rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Şubat'taki artışla birlikte sanayi üretimindeki kesintisiz büyümenin 15. aya ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:
    
''Sanayimizde iyi gidişin sürmesi, Ocak ayındaki yüzde 19'dan sonra, Şubat ayında da yüzde 13,9 gibi yüksek bir üretim artışının elde edilmesi büyümenin, 2011'in ilk çeyreğinde de oldukça yüksek bir oranla devam edeceğinin habercisidir. Ana sanayi gruplarında en yüksek artışın yine sermaye malı üretiminde olması yatırımlar açısından iyi şeyler söylemektedir. Aynı gün açıklanan dış ticaret endeksleri üretimdeki artışta iç talebin yanında, ihracatın da etkili olmaya başladığına işaret etmektedir. Sanayi üretimindeki olumlu gidiş, ihracattaki hareketlenmenin de etkisiyle büyük olasılıkla yılın ilk yarısı boyunca devam edecektir. Kalıcı olması ise sanayimize destek verilmesine bağlıdır.''