Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, İstanbul’da şehrin göbeğinde kalan ve değeri her geçen gün artan sanayi siteleri, bu kapsamda şehir dışına taşınacak.
Sanayi sitelerinin taşınmasıyla birlikte boşalan araziye; alışveriş merkezleri, rezidanslar, oteller ve iş merkezleri yapılacak. Fabrikaların yerine inşa edilen yeni yapılarla birlikte artan metrekare fiyatı da, rantın boyutunu adeta gözler önüne seriyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şehir içinde kalan sanayi sitelerini taşıyacaklarını belirtmiş, arazilere lüks konut ve AVM yapılacağını ifade etmişti. Bu kapsamda Anadolu Efes, Merter’deki fabrikasını taşıyacak. Fabrikanın yerine ise ‘ofis projesi’ yapılmak isteniyor.
Altyapıya zarar
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman, sanayi tesislerinin taşınmasındaki temel amacın rant olduğunun altını çizerek, “E-5 üzerinde Merter’den Basın Ekspres yoluna bağlanan noktaya kadar Şirinevler, Bakırköy hatta Bakırköy dâhil buradaki üretim tesisleri taşınıyor. Buradaki alanların yerine de alışveriş merkezlerine ve ticaret alanlarına çevriliyor. Fakat bu yapılanın kente etkisine baktığımız zaman örneğin Şirinevler aksı tamamen tıkalı. Bu karar İstanbul’un bütününe bakılarak verilmiş bir karar olmadığı için, İstanbul’un altyapısını olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.
Kabul edilemez
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise şunları söyledi: “Son dönemlerde sanayi ve üretim alanları, kentin dışına atılmak isteniyor. Bu kentin üretimden koparılması, sadece konut, AVM ve rezidanstan oluşan bir yerleşim alanı dönüşmesine neden olur. Sanayinin ortadan kaldırıldığı bölgelerde de rant amaçlı projeler gündeme getiriliyor. Bakan’ın açıklaması da; yine planlamanın göz ardı edildiğini, şehrin insan odaklı gelişimini yok sayıldığını ortaya koyuyor. Bu şehircilik ve mimarlık ilkeleri açısından kabul edilemez.”