Sanayi Kentinin Çöpü 80 Bin Konutu Aydınlatacak



İzmit ilçesinde kurulacak evsel atık bertaraf tesisiyle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve tesisin çevreye etkileri konusundaki yanlış algının düzeltilmesi amacıyla Türk gazetecilere Viyana'nın ikinci büyük ısı sağlayıcısı Sipittelau Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisi gezdirildi.

Viyana kent merkezinde kamu binaları ile konutların arasında bulunan tesiste, evsel atıklar yakılarak enerji elde ediliyor. Tesiste, yılda 250 bin ton evsel atık bertaraf edilmesine rağmen çevreye kötü koku yayılmıyor.

Gelen bütün atıkların çevreyle temas etmeden direkt olarak yakma deposuna döküldüğü fabrikada, elde edilen ısı enerjisiyle yakındaki bölgenin en büyük devlet hastanesinin de ısınma ihtiyacı karşılanıyor.

Friedensreich Hundertwasser adıyla bilinen Avusturyalı ressam ve mimar Friedrich Stowasser tarafından tasarlanan tesis, sıra dışı mimarisiyle de dikkati çekiyor.

"Depolama alanlarının 4 yıllık ömrü kaldı"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocaeli'de bir günde oluşan çöp miktarının bin 700 tonun üzerinde olduğunu belirterek, bunların Dilovası ve İzmit ilçelerindeki tesislerde depolandığını söyledi.

Depolama alanlarının kapasitesinin maksimum 4 yıl sonra dolacağını dile getiren Büyükakın, "Kaybedecek zamanımız yok. Bu tesisi bugün yapmaya başladığımızda tamamlanması 4 yıl alacak. Dolayısıyla zaman kaybetmeden bu tesisi yapmamız lazım." diye konuştu.

Büyükakın, Viyana'daki tesisi gazetecilere gezdirmelerinin sebebinin kamuoyundaki bazı yanlış algıları düzeltmek olduğuna dikkati çekerek, "Çöp tesisinin çıkartmış olduğu emisyon değerlerinin halk sağlığını tehdit edici mahiyette olduğu düşünülüyor. Biz de bunun böyle olmadığını göstermek için AB normlarına uygun yapılmış olan bu tesisin gezilmesini uygun bulduk." ifadelerini kullandı.

"80 bin hanenin 1 yıllık ihtiyacı karşılanacak"

Viyana'daki tesisin şehrin ortasında, kamu binaları ile konutların arasında yer aldığını vurgulayan Büyükakın, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki standartlara göre 1 kilometrelik koruma bandı var, burada böyle bir koruma bandına bile ihtiyaç görülmemiş. Önemli olan bacalarda kullanılan teknoloji ve filtrasyon. Bu tesis standartlarda yapıldığı takdirde hiçbir şekilde halk sağlığını tehdit edici herhangi bir risk olmayacak ki Kocaeli'de kesinlikle AB standartlarına uygun bir tesis yapılacak. Onun için bu tesisi gezmeyi uygun bulduk. Bizim yapacağımız tesis de bu standartların daha ilerisinde bir tesis olacak."

Büyükakın, İzmit'in 11 kilometre kuzeyinde yapacakları tesisin, atığı yakarak elektrik enerjisi elde etme tesisi olacağını anlatarak, proje çerçevesinde bertaraf işlemi sırasında elde ettikleri ısı enerjisinin seralar ve evlerin ısıtılmasında kullanılıp kullanamayacağını değerlendireceklerini dile getirdi.

Tesiste öncelikli olarak evsel atıktan elektrik enerjisi üretileceğini aktaran Büyükakın, "Kocaeli'de yapacağımız tesisin günlük kapasitesi 2 bin 500 ton olacak. Tesiste evsel atıklar yakılarak 1 yılda 80 bin hanenin yıllık tüketimine denk gelen 250 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Yani 300 bin nüfuslu bir yerleşimin 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak." ifadelerini kullandı.

Büyükakın, Türkiye'de evsel atık yakma tesisi bulunmadığını ifade ederek, şöyle dedi:"Aslında teknolojisi gereği çimento fabrikaları da birer yakma tesisidir ama evsel atık yakma tesisi Türkiye'de henüz yok. İlk biz yapmış olacağız. Mimarlar ve sanatçılarla çalışıp bu tesisin doğayla uyumlu olmasını sağlayacak bir mimari tasarım yapılabilir. Viyana'da gezdiğimiz tesis adeta bir müze görünümünde. Biz de doğayla uyumlu bir mimari çalışmayı yapıp tesisi daha güzel bir görünüme kavuşturabiliriz. Çevre Mühendisleri Odası, üniversitelerimiz gibi bütün kurumların kamuoyunun temsilcilerinin, kamuoyunun katılımına açık ve şeffaf bir şekilde bu çalışma yürütülecek. Süreç tamamen şeffaf bir şekilde yürütülecek. Hiç kimsenin en küçük endişesi olmasın."