Dünya Bankası Kalkınma Raporu 2016, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yeni atanan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt'un katıldığı TEPAV'da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Yayımlanan raporda, dünyada teknolojik aletlerin hızla yaygınlaşmasına karışlık, bunların sağladığı faydaların aynı hızda yaygınlaşmadığına dikkat çekildi.
2016 Dünya Bankası Kalkınma Raporu, dijital teknolojilerin sağladığı faydalara odaklandı. Raporda yer alan analize göre dünyada halen 4 milyar kişinin internet erişimi bulunmuyor. Bu sayı olağanüstü büyüklükte bir ekonomik potansiyel oluşturuyor. Raporda dijital teknolojilerin yaygınlaşmasına rağmen, bu teknolojilerin sağladığı verimlilik, daha iyi hizmet, daha fazla istihdam, daha iyi kamu hizmetleri verilmesi gibi teknolojik faydaların aynı hızda ortaya çıkmamasına vurgu yapıldı.
Raporda, dünya nüfusunun yüzde 60'ının dijital ekonominin dışında kalıyor olması da dikkat çekici olarak bulundu. Rapor ülkelere dijital ekonominin faydalarını sağlayabilmek için; interneti güvenli, özgür ve ucuz olarak sunma, işletmelere ve insanlara bu teknolojilerin faydalarını ortaya çıkarabilecek ve kullanabilecek şekilde yeni becerileri kazandırılması tavsiye ediliyor. Rapor, kamu ve özel kuruluşları daha fazla hesap verebilir hale getirmeyi de öneriyor.
Başbakan Yardımcısı Şimşek: İnternet vergisini düşüremedik
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı döneminde iletişim vergilerini aşağı çekemediğini belirterek bundan üzüntü duyduğunu belirtti. Türkiye'nin yeni bir reform hamlesi aşamasında olduğunu belirten Şimşek, sayısal teknolojilerin yeni iş ortamı oluşturması olarak tanımlanan Sanayi 4.0'ın herkes için yeni fırsatlar doğuracağını belirtti. Şimşek, Türkiye'nin yeni dijital ekonominin çok dışında kalmadığını, reform programının yeni ortama uygun ve özgürlükçü olması gerektiğini kaydetti. Şimşek, nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda TOBB'dan daha fazla çaba beklediklerini belirtti.
Hisarcıklıoğlu: Dijital ekonomi ülkelerin kaderini belirleyecek
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da internetin fırsatlar yanında yeni uçurumlar oluşturduğunu belirterek, "En tehlikeli uçurum da KOBİ'ler için. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki KOBİ'lerin büyümesinin temelinde inovasyona yönelik yatırımlar var. Bu teknolojileri etkin kullanamayan KOBİ'ler rekabet yarışında geride kalacak" dedi. Hisarcıklıoğlu iş dünyasının internete yönelik kuralların 5 özellik taşıması gerektiğini belirterek bunları; kısıtlayıcı değil özgürleştirici, sade ve esnek, özel sektörün görüşleri doğrultusunda ve işin nasıl yapılacağını tarif etmeden genel çerçeve düzenlemeler olarak sıraladı.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt'ta konuşmasında, Türkiye'nin orta gelir seviyesine hızla geldiğini ancak yüksek gelir seviyesine geçiş için bazı zorluklar yaşadığını belirtti. TEPAV İcra Direktörü Güven Sak da Türk ekonomisinin son 14 yılda başarılı performans gösterdiğini ifade ederek, "Şimdi milli geliri 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz. Onun için yeni yollar aramalıyız. Dolayısıyla bizim gibi gelişme sürecindeki ülkelerin teknolojideki gelişmelere hazırlıklar yapması gerekiyor" dedi.