Sanat için Yeni Bir Alan: Arter



İstanbul’un kültür sanat etkinliklerinin kalbi İstiklal Caddesi, yeni sanat mekânı “Arter”le kan tazeliyor. Arter’in Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Koç önderliğindeki Vehbi Koç Vakfı projesi olan ve 1910’larda Petraki Meymaridis Efendi tarafından inşa edilmiş mekân, yola “Sanat için alan” mottosuyla çıkarken 8 Mayıs’taki açılışını Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan derlenen “Starter” başlıklı sergiye ayırıyor.

Daha önce 1995 İstanbul Bienali’nde de birlikte çalışan küratör Rene Block ve Vehbi Koç Vakfı Kültür Sanat danışmanı Melih Fereli’nin dün mekânı ve sergiyi tanıttığı basın toplantısında vurgulanansa Arter’in bir müze değil, öncelikle Türkiye’deki sanatsal üretime ve sunum olanaklarına katkıda bulunacak bir alan olarak tasarlandığıydı.

İlk sergi ‘Starter’

Bir başka hedef de vakfın ilerde kurmayı planladığı Türkiye’ye ve yakın coğrafyamıza odaklanan, günümüz sanatını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan müze kompleksi için de bir araştırma ve laboratuvar ortamı oluşturmasını sağlamak.

Rene Block ve Melih Fereli’nin “Genelde sanat yapıtları bir kuruma dahil olduklarında koleksiyonda sabit olarak yerlerini alırlar, biz bu aşamadan önce devreye girerek sanat yapıtının oluşumuna katkıda bulunarak koleksiyonumuzu oluşturmaya özen gösteriyoruz” sözleri de vakfın koleksiyon oluşturma mantığını özetliyordu.

Arter’in ilk sergisi “Starter” da bu anlamda bir koleksiyon sergisi olmaktan çok, Türkiye’de ve dünyada çağdaş sanatın önemli örneklerini bir araya getirerek sanat ortamına hareket getirmek amacında görünüyor.

400’ü aşkın eserden oluşan Vehbi Koç Vakfı koleksiyonundan 160’ı aşkın işi içeren ve mekânın dört katına yayılan serginin Joseph Beuys’tan John Cage’e Richard Hamilton’dan Nilbar Güreş’e, Ayşe Erkmen’den Cengiz Çekil’e Servet Koçyiğit’ten Ahmet Öğüt’e geniş bir alana yayılan çağdaş sanatın özellikle 60’lardan bugüne uzanan temsilcilerinden dinamik sunumu da amaçlanana denk düşüyor.