Sanat Dünyasında 'Harita' Devri



İstanbul'un sanat dünyasında gittikçe bir 'yayılma' olduğu aşikar. 11. Uluslararası İstanbul Bienali vesilesiyle bugünlerde metrekareye düşen sergi sayısı ise bir hayli yüksek. Bienalin gölgesinden istifade etmeye çalışan sanat dünyasından sürekli yeni haberler, farklı projeler geliyor.

Günümüz sanat ortamında üretilen işlerin sanatseverlere ulaşmasını kolaylaştıracak uçuk fikirler, onları cezbedecek projeler için kafa yoranlar yok değil. Bienalin bereketinden olsa gerek bu 'faydalı' işlerden biri olan ve gittikçe yayılan bir çalışma var; güncel sanat ortamının etkinliklerini bir harita ve bir takvimle yayımlayıp ücretsiz dağıtmak.

Bu sanat haritalarının ilkini yaklaşık iki yıldır yayımlanan LİST başlattı. Şimdilerde ise Tophane Art Walk ve Akbank Çağdaş Sanat Haritası ilk sayılarıyla şehri dolaşmaya başladı. İki aylık periyotlarla çıkan minik haritalar, kentin dört bir yanına dağıtılıyor. Kitapçılara, kafelere, sinemalara, galerilere, müzelere ve sokak başlarına, kısacası insanların gelip geçtiği noktalara konulan bu ajandalar her yere kolayca sığıyor. Haritalarda güncel sanat ortamındaki sergiler, konuşmalar, atölye çalışmaları, tanıtımlar vs. etkinlikler sıralanıyor. İki yönlü bu ajandaların arka sayfalarında ise harita üzerinde renkli renkli yazılarla galeriler, müzeler işaretlenmiş.

PİST/// Disiplinlerarası Proje Alanı'nın Artist Information projesiyle yayınlanmaya başlanan LİST'in her sayısı yaklaşık 40 bin basıyor. Akbank Çağdaş Sanat Haritası, ilk sayısını 11. Uluslararası İstanbul Bienali vesilesiyle 50 bin adet bastı. Tophane Art Walk ise Tophane'de yer alan galerilerin hazırladığı minik bir harita. İnternet ortamında da yayımlanan haritalar hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlanıyor. Sanatsal bir 'strateji' olarak da yorumlanacak bu haritalar için sanatçılar, sanatseverler, galeriler ve müzeler arasındaki bağları kuvvetlendirecek iyi bir 'vasıta' denilebilir.