“Sanat Dünyası Düzdür: Küreselleşme – Kriz ve Fırsatlar”

Burns Sowder Sanat Danışmanlığı, “Sanat Dünyası Düzdür: Küreselleşme – Kriz ve Fırsatlar” konulu bir sempozyum düzenliyor. Sempozyum, Chicago Millennium Park’taki Frank Gehry tasarımı olan Jay Pritzker Pavyonu’nda gerçekleştirilecek.

Küreselleşme yaşadığımız dünyayı kökten değişikliklere uğratıyor; yeni politik dengesizlikler, ekonomik bağımlılıklar, ekolojik baskılar ve kültürel melezlikler yaratıyor. Kültürel ve ekolojik çeşitliliğin kaybı, ekonomi ve medya güçlerinin işbirliği, köktendinci hareketlerin ve şiddet eylemlerinin artışı gibi küreselleşmenin olumsuz etkileri ise çokça tartışılmakta.

Fakat bunlara eş zamanlı daha olumlu bir gelecek vaad eden yönelimler de var; insanların kaderinin, din, coğrafya ya da politik farklılıklar gözetilmeden birbirine bağlı olduğu gerçeğinin artan bir oranda farkına varılması; sosyal bağlar ve eylemleri geliştirmek üzere teknolojinin kullanımı; çevresel, ekonomik ve politik krizlerin yarattığı baskıların öneminin farkına varılması gibi.



Her zaman değişimin habercisi olan sanat, tıpkı yeni estetik biçimlerin eşsiz akımlarını, farklı disiplinlerdeki işbirliklerini, yayılım ağını, pazar güçlerini ve kültürler arası değiş-tokuşu tecrübe etmek gibi. Sanat için küreselleşmeden doğan kriz, politika, bilim, iş dünyası ve diğer alanların hayali görüntüleriyle anlamlı bir bağ kurmak ve paylaşılan gerçekliğimiz ile geleceğimizin dönüşümünde etkili bir role sahip olmak için bir fırsat aynı zamanda.
Bu konferans bir grup yenilikçi sanatçı, yazar, bilim adamı, küratör, teorisyen, işveren, girişimci, tasarımcı ve koleksiyoneri biraraya getiriyor. Küreselleşmenin etkilerinin nasıl geleneksel hiyerarşilere meydan okuduğunu, sermayenin yeniden dağılımında nasıl etkili olduğunu, nasıl yeni güçlü ortaklık modelleri ve yeni melez kültürel oluşumlar yarattığını sorguluyor. Konferans katılımcıları bu soruları, mevcut eğilimlere, ortaya çıkmakta olan paradigmalara ve muhtemel kültürel geleceğe gönderme yaparak 3 bağlantılı tema etrafında tartışıyor:

Yeni Sermaye / Küresel Kültürel Ekonomide Direnç ve Hakimiyet
Kültürel görünürlüğü ve çeşitliliği refah nasıl kısıtlar ya da teşvik eder? Yeni fırsatlar sunan yeni kültürel merkezler mi ortaya çıkacak? Yeni müdahaleci kültürel uygulama modelleri neler? Yeni işverenler neden kültürel deneyimler için alternatif yapı ve süreçler yaratmakta?

Burada Sınırlar Yok Mu? / Kültürel Melezlik, Göçebeler, Mülteciler
Yeni göçebe hayatını hangi ekonomik, politik ve kültürel zorunluluklar yönlendiriyor? Teknoloji nasıl kültürün üretim, dağıtım ve yorum süreçlerindeki geleneksel hiyerarşi ve sınırlarını yok ediyor? Yaratıcı sınıf nasıl yeni ağlar, toplumlar ve sıradışı değişiklikler üretiyor?



Yeşil Dünya / Sürdürülebilir Ekolojik Bilinç için Sanat
Ekolojik krizi çözme yolunda bilim, kültür ve teknoloji ortaklığı neler öneriyor? Çevreci sanatçı, tasarımcı ve mimarlar bilim, genetik ve teknoloji alanındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor? Çevresel felaketlerin eşiğindeyken kültür nasıl bir rol oynuyor?

Geniş kapsamlı ve provokatif bu tartışmalar, yeni sorular doğuracak, yeni tartışmalar yaratacak ve yaşadığımız gerçeklikten doğan ve yakın gelecekte doğabilecek fırsat ve engelleri önceden sezip karşılık vermede muhtemel cevaplar önerecek.

Konferans Programı:

26 Nisan 2007
Kayıt
Açılış Konuşması
Ana Tema: Küreselleşme – Kriz ve Fırsatlar
I. Oturum: Kültürel Üretim ve Dağıtımda Yeni Modeller
II. Oturum: Çokdisiplinli Sanatçılar ve Sıradışı Yaklaşımlar

27 Nisan 2007

Ana Tema: Burada Sınırlar Yok Mu? / Kültürel Melezlik, Göçebeler, Mülteciler
I. Oturum: Kültürel, Politik ve Biçimsel Sınırların Mücadelesi
Karşılıklı Söyleşi
II. Oturum: Yereli Küresele, Geçmişi Geleceğe Bağlamak
Film Gösterimi

28 Nisan 2007

Ana Tema: Yeşil Dünya / Sürdürülebilir Ekolojik Bilinç İçin Sanat
I. Oturum: Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratmak
Karşılıklı Böyleşi
II. Oturum: Ekolojik Kültürde Yeni Sanatsal Uygulamalar
Kapanış Konuşması

Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.