Sanal Mimarlık Müzesi'nde Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Yaşam



Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) bünyesinde yer alan Sanal Mimarlık Müzesi’nin yeni sergisi, Türk mimarlık tarihinin önemli isimlerinden biri olan Mimar Kemaleddin’in yaşam çizgisi ve yapıtları ile mimarlığını yapı tipolojilerine göre irdeleyen mimari okumaları içeren 'Mimar Kemaleddin: Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Yaşam' başlığını taşıyor.

  Sergi, Mimarlar Odası tarafından 2007 yılında düzenlenen 'Mimar Kemaleddin Etkinlikleri' çerçevesinde Prof. Dr. Afife Batur tarafından hazırlanmıştı. Mimar Kemaleddin’in tasarımdan düşünce üretimine, örgüt çalışmalarından fotografik belgelemeye uzanan farklı okumalara açık kimliğini göstermeyi amaçlayan sergi, Türkiye mimarlık tarihinin bu önemli mimarını mimarlık ortamının dışındakilere de tanıtmayı hedefliyor.

Türk ve dünya mimarlık mirasını oluşturan, ulaşılabilir her türlü belge ve tanıklığı derleyerek kapsamlı bir envanter oluşmasını, araştırmacılar için değerli bir referans kaynağı yaratılmasını hedefleyen Sanal Mimarlık Müzesi, daha önce Vedad Tek arşivinin not defterleri de dahil çok büyük bir bölümünü ziyaretçilerine sunmuştu. Mimar Kemaleddin ve Mimar Vedad Tek, imparatorluktan cumhuriyete geçen Türkiye’nin, bu dönüşüm sürecinin önde gelen aktörleriydiler. 'Kendi' mimarlığını arayan Osmanlı’nın son yıllarının ürünü 'Milli Mimari Rönesansı'nın önderleri olan bu iki mimar, resmi çağrıyla gittikleri yeni başkent Ankara’da yeni Cumhuriyet’in yönünü bütün dünyada yükselen modernizme çevirmesiyle dışlandılar.

Mimar Kemaleddin ve Mimar Vedad Tek’in mimarlık serüvenleri, mimarlığın ötesinde, 20. yüzyıl başında Türkiye’de ve dünyadaki köklü değişimi çözümlemek açısından son derece değerli veriler sunuyor.    

'Mimar Kemaleddin: Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Yaşam' sergisi, Sanal Mimarlık Müzesi  www.mimarlikmuzesi.org ve www.archmuseum.org adreslerinden Nisan ayı boyunca izlenebilir.

Ayrıca Sanal Mimarlık Müzesi’nde yer alan 'Devan Eden Sergiler' bölümünden, müzede bugüne kadar yayımlanmış tüm sergilere de ulaşılabiliyor.

Sergiye gitmek için tıklayınız