Şam Süleymaniye Külliyesi Restore Ediliyor



Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan ve Mimar Sinan eseri olan Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonu sürüyor.Yaklaşık 2 yıldır devam eden birinci aşama tamamlanarak, restorasyon projesinin ikinci aşamasına geçildi.Bu aşamada fiili restorasyon öncesi bütün hazırlıklar tamamlanacak. İlk aşamada külliyenin çeşitli noktalarına Bilgi İzleme Sisteminin yerleştirildiğini anlatan uzmanlar, özellikle kubbe ve duvarlarda oluşan hasarın tespit edildiğini belirttiler.

Uzmanlar, ikinci aşamada Bilgi İzleme Sisteminin izlenmeye devam edileceğini, fiili restorasyon öncesi teknik hazırlıkların tamamlanacağını kaydetti. Üçüncü aşamada ise 20 uzmandan oluşacak restorasyon ekibi fiili restorasyona başlayacak.

Kubbe Çökebilir

Uzmanlardan alınan bilgiye göre, 7 bin metrekarelik alan üzerindeki külliyenin tamamı restore edilecek. Süleymaniye Camisi, Selimiye Medresesi, imarethane ve arasta olmak üzere 4 bölümden oluşan külliyenin en hasarlı kısmını ise cami oluşturuyor.
Kubbesi çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Süleymaniye Camisi, demir ve tahta desteklerle ayakta tutuluyor. Şu anda ibadete kapalı olan caminin en kısa sürede ibadete açılması için fiili restorasyona buradan başlanacak.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından projesi Mimar Sinan'a hazırlatılan Süleymaniye Camisi, Mimar Sinan'ın sultan adına yaptığı ilk cami olma özelliği taşıyor. 2. Selim tarafından yaptırılan, külliye içindeki Selimiye Camisi ise ibadete açık, ancak cami avlusundaki kubbelerde hasar var.
Çeşitli dönemlerde kısmi olarak güçlendirilen avlunun zemininde oluşan çökmeler de göze çarpıyor. Uzmanlar, külliyenin önünden geçen Barada nehri ve yer altı suları nedeniyle avluda çökmeler meydana geldiğini belirtiyor.

Dükkanlar Konteynere Taşınacak

Proje kapsamında imarethane ve arasta da restore edilecek. Arastada yer alan dükkanlar restorasyon süresince külliyenin yakınında konteynerlere taşınacak. Külliyenin bahçesinde çevre düzenlemesi de yapılacak.

Süleymaniye Camisi ve Osmanlı Hanedanının 18 üyesinin kabrinin bulunduğu kısım, külliye görevlisinin gözetiminde ziyaret ediliyor.

Türkiye-Suriye İşbirliği

Türkiye ve Suriye işbirliği ile hayata geçirilen proje her iki ülke uzmanlarından oluşan bir heyet gözetiminde sürdürülüyor.
Restorasyon ekibi de Türk ve Suriyeli uzmanlardan oluşuyor. Restorasyon öncesinde askeri müze olarak kullanılan külliye, Türkiye'nin talebi üzerine boşaltılmıştı.