Salt'ın Dünya Mimarlık Günü Kapsamında Programları

Karaköy yıkımları, 1958. Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, 1985’ten bu yana her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü kapsamında Kalebodur desteğiyle bir dizi program gerçekleştirecek. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Yıkım ve Yeniden İnşa” başlığıyla düzenlenen etkinlik dizisi, konuşma, gösterim, sohbet ve kent yürüyüşünden oluşuyor. Herkese açık ve ücretsiz program, 9 Ekim Çarşamba günü saat 18.30’da Salt Galata’da mimar ve akademisyen Esra Sert’in İstanbul Kıyılarının Metabolizmasına Bakmak: Dolgu Alanlarının Kentsel Politik Ekolojisibaşlıklıkonuşmasıyla başlayacak. Sert, İstanbul kıyılarının dönüşümünü ele alacağı konuşmasında 19. yüzyıl sonundan 21. yüzyıla Yenikapı ve Maltepe kıyılarının metabolizmasına odaklanacak. Kentsel toprağın, kentsel dönüşüm kaynaklı hafriyat atığının, mega projelerin, yıkımların ve farklı kent tahayyüllerinin iç içe geçtiği ilişkiler ağının mekânsal izlerine bakarak doğal ve toplumsal unsurların birbirini nasıl şekillendirdiği üzerinde duracak. 

 Tarlabaşı yıkımları. Salt Araştırma, Francesca Dal Chele Arşivi

10 Ekim Perşembe günü saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da Portekizli yönetmen João Rosas’ın filmi A Morte de uma Cidade [Bir Şehrin Ölümü] (2022) gösterimde olacak. Lizbon’un merkezindeki Bairro Alto’da eski bir matbaa atölyesinin lüks konutlara yer açmak için yıkılmasından yola çıkan belgesel film, inşaat alanındaki gündelik hayat üzerinden kentin sürekli değişen manzarasını kayda alıyor.

 A Morte de uma Cidade [Bir Şehrin Ölümü] (2022) filminden bir kare. ©Terratreme Filmes

11 Ekim Cuma günü saat 18.30’da ise Salt Galata’da Cem Sorguç, Yağmur Yıldırım ve Merve Yücel’in bir araya geleceği bir sohbet gerçekleştirilecek. Mimarlık alanında çalışan araştırmacılar, Salt Araştırma’nın yayın koleksiyonundan seçtikleri kaynakların pratiklerine katkısı üzerine söyleşecek.

Program, 12 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te İstinye-Yeniköy hattında yapılacak kent yürüyüşü ile sona erecek. Salt’tan Orkun Dayıoğlu yürütücülüğündeki etkinlikte Boğaziçi semtlerinden İstinye ile Yeniköy’ün 20. yüzyıl ortalarından itibaren artan göç ile birlikte değişimi ve bu değişimin yapılı çevredeki izleri, yıkım ve yeniden inşa temaları üzerinden okunacak.

Ayrıca 7 Ekim Pazartesi günü fotoğrafçı Francesca Dal Chele’nin arşivi archives.saltresearch.org’da erişime açılacak. Salt Araştırma’daki Kent, Toplum ve Ekonomi Arşivi’ne eklenen koleksiyon, Dal Chele’nin 2014 ile 2023 yılları arasında Tarlabaşı’nda çektiği fotoğrafları içeriyor ve bölgenin kentsel dokusundaki değişimin kaydını tutuyor.