Salda Nasıl Kurtulur?



Yeşilova Kaymakamı Abdülhamit Karaca, Salda Gölü’nde yapımına başlanan millet bahçesi çalışmaları kapsamında taşınan malzemenin tekrar yerine nakledileceğini açıkladı.

Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’in haberine göre; Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, “Taşınan malzeme nasıl götürülecek? Yine kamyonlarla mı taşınacak? İş makineleri girerse korunması gereken canlı kabul edilen mineral yapı tekrar bozulup tozlaştırılıp yok edilmiş olacak. Zararın giderilmesi için çok hassas davranılması gerekir. Millet bahçesi projesi acilen iptal edilmeli.” dedi.

Toprak bilimci ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, “Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmiş ve ekolojik bakımdan çok hassas olan Salda Gölü kıyısında bu kadar yoğun yapılaşmayı öngören proje ile millet bahçesi adı altındaki girişim yadırganmıştır. Taşınan mineraller kepçelerle en az zarar verecek şekilde alındığı eski göl yatağına götürülmeli.” diye konuştu.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Doğa ve Sürdürebilirlik Derneği ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ise şunları söyledi: “Hidromanyezit yataklarının korunması için Salga Gölü kirletilmemeli. Gölün dünden bugüne gelişinde çok önemli olan ekolojik yapı ve biyolojik çeşitliliği korunmalı. Çökellerin oluştuğu yerde erozyona neden olacak yapılaşma, kum alımı ve hareketlilik kesinlikle olmamalıdır.”

A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu) sözcüsü Hediye Gündüz ise Salda Gölü’ne millet bahçesi yaparken “asla zarar verilmeyecek garantisi” verildiğini hatırlatıp “Salda Gölü'ndeki bakteriler tarafından tüketilen ve beyaz renkli hidromanyezit minarele dönüşerek onların yapı taşlarını oluşturan canlı minerallerin taşınması oluşabilecek en büyük tahribatın başlangıcıdır ve gölü mahvetmektir. Bütün bu yapılan işlemler göstermiştir ki, ‘Millet Bahçesi Projesi’ gölü mahvedecek ve asla telafisi olmayan zararlar verecek.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.