“Salda Gölü’nde Zincirleme Tahribat Başlayacak”



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Salda Gölü Raporu Komisyonu Teknik Heyeti, 21 milyon TL’lik Millet Bahçesi projesi ile gündeme gelen Salda Gölü’nde inceleme yaptı. Kaymakam, belediye başkanı ve dernekleri de ziyaret eden 10 kişilik heyet iki gün boyunca köyleri de gezerek bölgede yaşayan yurttaşlarla görüştü.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; heyet, Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi ihalesine yönelik iptal davasının reddedilmesi ile hukuki sürecin bitmediği, gerekli itirazların yapılacağını ve TMMOB’nin açtığı davaların sürdüğünü belirtti.

Yapılaşmanın önü açılıyor
TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül incelemeleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Salda’ya ilişkin TMMOB’nin de açtığı davalar devam ediyor. Göl çevresinde plan değişikliği yapıldı ve bu değişikliğe yönelik bizim açtığımız dava da sürüyor. İhalenin iptali için yurttaşların açtığı dava reddedildi fakat itiraz süreci tamamlanmadı. Salda Gölü koruma bölgesi ilan edildi fakat koruma adı altında yapılaşmaya açılacak. Gölün çevresinde sit derecesi düşürülen bölgeler var. Millet bahçesi projesi yapılaşmayı beraberin getirecek ve zincirleme bir süreç başlatacak.” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İnşaat çalışmaları için hazırlıklar yapıldığını belirten Gül, “Millet bahçesi ihalesini kazanan şirketin bir lokanta ile günlük 70 işçiye yemek vermesi için anlaşma yaptığını öğrendik. Burada belediyenin bir çok yetkileri kısıtlanarak bakanlığa devredilmeye çalışılıyor. Millet Bahçesi Projesi için ÇED raporu alınması gerekirken ÇED raporu alınmasına gerek görülmediği açıklandı. Burası ÇED Raporu’ndan muaf bir bölge olarak değerlendirilmiş. Bu nedenle bu projenin ciddi bir çevresel etkisi olacak.” dedi.

Besleyen dereler tehlikede
Salda Gölü’nü besleyen dört derenin tehlikede olduğunu vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dereler üzerine gölet yapmaya çalışılıyor. Salda’ya uzanan dört göletten ikisi üzerine gölet yapıldı ve diğer derelere de gölet yapmaya çalışıyorlar. Bu derelerin ve gölün korunması gerekiyor. Salda’da birçok şey plansız ve programsız yapılıyor. Burada yapılaşmaların başlaması da kaçak yapılaşmayı beraberinde getirecek. ‘Bölge turizme açılacak’ denilerek buradaki bazı bölgeler peşkeş çekilecek. Nüfus ve yapılaşma, gölle etkileşimi arttıracak ve göle zarar verecek. Hazırladığımız raporda da Salda Gölü’nün doğal süreçlerden nasıl etkilendiği, millet bahçesi projesi ile meydana gelecek olumlu ve olumsuz sonuçlar ele alarak çözüm önerilerimizi sıralayacağız. Raporumuzu ilerleyen günlerde de kamuoyuna duyuracağız.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.