"Sakin Şehir"in Enerjisi Elektriğe Dönüşecek



İzmir Valisi Mustafa Toprak, sabit kira ve gelirden pay alınmasına dayanan işletme modelinin Türkiye'de jeotermal enerji alanında ilk kez uygulanacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu ise planları arasında Seferihisar'da bir termal kür merkezi kurulmasının da bulunduğunu açıkladı.

DHA'nın haberine göre, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak girişimi İzmir Jeotermal A.Ş.  Seferihisar jeotermal sahasında elektrik üretilmesi için yürüttüğü çalışmaları tamamlayarak, üretimi yapacak firmayla sözleşme imzaladı. İmza törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Jeotermal Genel Müdürü Sinan Arslan ve ihaleyi kazanan RSC Elektrik'in yöneticileri katıldı. Yıllık 8-10 milyon kW/h elektrik enerjisi üretilmesi hedeflenen projenin sözleşme gereği en geç üç yıl içinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Vali Toprak: Bu model Türkiye'de ilk

İmza töreninde konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu'nda aynı anlayış ve işbirliği içinde örnek bir şirket ve topluma önderlik eden örnek birimler açma yolunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Son derece verimli jeotermal kaynakların kullanım alanlarının geliştirilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Vali Toprak şunları kaydetti: "Hepimizin hedefi bir. Buradaki verimli kuyuların atıl kalmaması ve özellikle enerji üretimine yönlendirilmesi. Bugün bunu gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. İzmir Jeotermal A.Ş. bizden önce de başlamış olduğu hizmetlerine devam ediyor. Balçova'da 35 bin konutluk ısıtma yapılıyor. Bunu yeterli görmüyoruz. Yeni projeler için proje çalışmaları sürüyor. Seferihisar'da turizm yatırımları çerçevesinde oteller yapılması, ortak bir kür merkezi kurulması için çalışma yürütüyoruz. Elektrik enerjisinde kullanılan suyun atıl kalmadan seracılıkta da kullanılmasının ise önünde bir engel yok. Bölgede 1 dönümlük alanda örnek bir sera kurulması yönünde önemli bir mesafe aldık."

İzmir Valisi Toprak sahip olunan kuyuların bir şirkete sabit bir ücretle kiralanması ve üretilecek enerjinin gelirinden pay alınması şeklindeki bir modelin Türkiye'de ilk kez uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Seferihisar turizmini geliştirecek proje

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise uzun süredir çalışmalarını sürdürdükleri bir projeyi noktalandırma aşamasına geldiklerini söyledi. İzmir Jeotermal A.Ş.'nin Seferihisar sahasında yaptığı çalışmalar ve değerlendirmeler sonucu, sahadaki su sıcaklığının enerji üretimine uygun olduğunun tespit edildiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Önce elektik üretimi, sonra sera ısıtması ve bununla birlikte yine Seferihisar'da bir kür merkezi yapılmasını hedefliyoruz. Özellikle kür merkezi Seferihisar'da sağlık turizmine önemli bir katkıda bulunacaktır. İzmir'in önemli stratejik hedeflerinden biri de sağlık turizminin gelişmesidir" diye konuştu.

Projeyi gerçekleştirecek RSC Elektrik'in CEO'su Haydar Arda Çakmak ise Türkiye, Yunanistan ve Mozambik'te enerji yatırımlarına imza attıklarını belirterek, firma olarak en kısa zamanda projeyi hayata geçirdikten sonra büyütülmesi yönündeki yatırımları yapmak istediklerini söyledi. Yıllık 8-10 milyon kW/h elektrik enerjisi üretilmesi hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Çakmak, 22 ay içinde üretime geçmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Yıllık 500 bin dolara kiralandı

İmzalanan sözleşmeye göre Seferihisar jeotermal sahasının Cumalı ve Tuzla sektörleri elektrik enerjisi üretmek üzere ilgili firmaya yıllık 500 bin dolar karşılığında kiralanacak. Yıllık sabit kira bedelinin yanı sıra, satışı yapılan net elektrik enerjisi için İzmir Jeotermal'e kW/h başına 2,90 USD cent ödenecek.