Sakarya'da Hava Kirliliği Üreten Kaynaklar, Yakın Takibe Alınıyor

Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme Projesi" ile ulaştırma, ısınma, endüstri ve diğer alanların çıkardığı kirletici emisyonlar belirlenecek. Sağlık ve ekonomi üzerindeki etkileri ortaya çıkarılacak.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sakarya'da giderek ciddi bir problem oluşturan hava kirliliğine karşı mücadele etmek üzere yeni bir proje başlattıklarını söyledi. Gümrükçüoğlu, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya'da ulaştırma, ısınma, endüstri ve diğer sektörlerden kaynaklanan hava kirletici emisyonların belirlenmesi ile insan sağlığı ve ekonomi üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılacağını kaydetti. "Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi"nde hava kalitesinin yanı sıra hava kirliliğinin halk sağlığına etkilerinin de inceleneceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen projenin toplam maliyetinin 552 bin YTL olduğunu belirtti.

Projenin hava kalitesi, sağlık, ekonomi ve eğitim çalışma grupları olmak üzere dört ana gruptan oluştuğunu anlatan Gümrükçüoğlu "Koordinatörlüğünü Yard. Doç. Dr. Şeref Soylu'nun yaptığı projede hava kirliliği ölçümlerini bir ekip yürütecek. Onun yanında sağlık ekibi var. Bu ekip hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini, belli hastalıkları artırıp artırmadığını ve akut etkilerini araştıracak. Ekonomi grubumuz hava kirliliğinin şehre ve insanlara nasıl bir yük getirdiğini ortaya koyacak. Çalışmamız uzun soluklu olacak. Sürekli kendini yenileyecek bir çalışma olarak planladık. Projenin sonunda sorunları tespit edeceğiz ve çözüm önerilerini sunacağız. Alınması gereken tedbirleri söyleyeceğiz" dedi.

Taşıtlardan ve ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği üzerine çalıştıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, ilk tespitlerde kömürden kaynaklanan hava kirliliğinin fazla olduğunu belirlediklerini vurguladı. Kömürün olduğu hava kirliliğinin en çok Serdivan ilçesi Kemalpaşa Mahallesi'nde görüldüğünü anlatan Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: "Mahallelerin ve sokakların sınıflandırılması yapıldı. Buna göre emisyonları çıkarıldı. Kömür, doğalgaza göre daha fazla kirlilik üretiyor. Bütün şehrin doğalgaza geçmesi demek, hava kirliliğini ortadan kaldırmak anlamına gelmiyor. Diğer kirletici unsurların da önlenmesi gerekiyor. Ulaşımın ürettiği kirliliği trafiğin en yoğun olduğu caddelerde araştırdık. Sanayinin çıkardığı kirlilikle ilgili çalışmaya yeni başladık."