Şahin Dirican'ın "İyonya'dan Kalanlar" Fotoğraf Sergisi YEM'de
İFSAK-İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği ve Yapı-Endüstri Merkezi işbirliği ile düzenlenen sergilerin onbirincisinde, 16 Ekim–3 Kasım 2006 tarihleri arasında, İFSAK üyesi Şahin Dirican’ın “İyonya’dan Kalanlar” isimli sergisi, Yapı - Endüstri Merkezi Sergi Holü'nde sanatseverler ile buluşuyor. Sergi, Pazar hariç her gün saat 10.00 - 18.00 arasında dolaşıma açık olacak.
"Panionion’da toplanan İonlar, kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel iklimde kurmuşlardır” der, Herodot. İonia; Batı Anadolu kıyılarımızın İzmir ve Güllük Körfezleri arasında bulunan bölgesi ile Samos (Sisam) ve Chios (Sakız) Adalarını kapsamaktadır. Heredot tarafından bildirilen 12 kent; Milet, Myus, Priene, Efes, Kolophon, Teos, Lebedos , Erythrai, Klozomenai, Phokaia, Samos ( Sisam Adasi), Chios (Sakız Adası)’dır.
Batı felsefesinin de doğduğu bu verimli topraklarda İonlardan kalanları fotoğraf için araştıracağım. Bu araştırmanın sonuçlarının sunulacağı sergiye Thales’in de bir selamını getirebilirsem ne mutlu!
Fotoğrafçı Hakkında
1964'te Samsun'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Banka Müfettişi olarak başladığı iş yaşamında, farklı bankalarda, yöneticilik dahil değişik görevlerde çalıştı. Yaşanan krizde çalışmakta olduğu bankanın da tarihe karışmasından sonra devlet için bankacı olarak çalışmaya başladı ve bu görevi devam ediyor.
Dirican kendini şöyle anlatıyor:
Fotoğraf, benim gençlik aşkım! Kalbimin derinliklerinde, uzun yıllar tek yanlı olarak yaşadığım bu aşkı, 2001 yılında İFSAK ailesine katılarak mutlu bir beraberliğe dönüştürdüm. Ülkemiz fotoğrafının en köklü ailesi İFSAK’a hizmet verebilmek için yönetim görevi üstlenmek istedim. 2003 yılında Yönetim Kurulu üyesi olarak başladığım görevime 2005 Ocak ayından itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam etmekteyim. Ayrıca, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Başkan Yardımcısıyım.
Belgesel fotoğraf üretmeye çalışıyorum. Doğayla içiçe olmayı ve doğa fotoğrafı çekmeyi seviyorum. Toplumsal nitelikli fotoğraf projeleri gerçekleştirmeyi tercih ediyorum. Bu amaçla; İFSAK bünyesinde gerçekleştirdiğimiz “Engelliler Özgür Olmalı” ile “Fotoğraflarla Çöp’ün Hikayesi” projelerinde sorumluluk üstlendim ve fotoğraflarımla bu sergilerde yer aldım.
Fotoğraf, benim için, dünyayı anlamayı ve anlatmayı kolaylaştıran güçlü bir dil. Amacım bu dilin güzelliklerini iyice öğrenmek ve ülkemizdeki gelişimine katkıda bulunmak.