"Sağlık Yapılarını Düzgün Tasarlamak Geleceğe Yatırım Yapmaktır"

Mehmet Tunaman

Etkinliğin açılış konuşmasını Saint-Gobain Rigips Genel Müdürü Mehmet Tunaman yaptı. Tunaman konuşmasına Saint-Gobain’in dünyadaki faaliyetlerini anlatarak başladı. Tunaman, Saint-Gobain’in 64 ülkede, 180 bin çalışanı ile faaliyet gösteren bir şirket olduğunu söyledi. Tunaman, Saint-Gobain’in 2014 yılı cirosunun 41 milyar euro olduğunu belirterek, bu yıl şirketin 350. yılını kutladıklarını bildirdi. Mehmet Tunaman, habitatı yüksek performans yapı ürünlerinde dünya lideri olduklarını söyledi. Tunaman, şirketin yapılara yönelik sürdürülebilir çözümler üzerinde çalıştığını ifade ederek, insanların daha konforlu, daha güvenli, aynı zamanda da enerji verimliliği yüksek yapılarda yaşamasını hedeflediklerini belirtti. Sürdürülebilir habitat gelişimi için önemli işler yaptıklarını kaydeden Tunaman, inovatif malzemeler, yapı ürünleri, yapı-dağıtım ve paketleme olmak üzere şirketin 4 sektörde faaliyet gösterdiğini anımsattı. Şirketin alçı faaliyetlerinden de bahseden Tunaman, bu alanda da şirketin sürdürülebilirliği, çevreye duyarlılığı ön planda tuttuğunun altını çizdi. 

Dr.Dr. Duyal Karagözoğlu

 

Tunaman’ın ardından söz alan Akustik Danışmanı Dr. Duyal Karagözoğlu, “sağlık yapılarında akustik düzenleme” konulu bir oturum gerçekleştirdi.  Sağlık yapılarında akustiğin önemine değinen Karagözoğlu, ortamlarda duyulmaması gereken sesin insana verdiği zararları anlattı. İnsanları etkileyenin sesin şiddeti, tınısı ve dalga boyu olduğunu belirten Karagözoğlu, kalın seslere yapı elementlerinin direncinin daha az olduğunu söyledi. Karagözoğlu, gürültünün insan üzerinde fiziksel, fizyolojik, psikolojik ve performans etkileri olduğunu bildirdi. Yapılarda gürültü kirliliğinin engellenmesi için yapıda gürültü ve titreşim kontrollerinin mutkala yapılması gerektiğinin altını çizen Karagözoğlu, titreşim yapan cihazların da izolasyonunun sağlanması gerektiğini belirtti.

AngieAngie Day

"Sağlık yapılarını düzgün tasarlamak geleceğe yatırım yapmaktır"

Karagözoğlu’nun ardından Saint-Gobain Küresel Segmentasyon Pazarlama Müdürü Angie Day, “sağlık yapıları için bilimsel verilere dayalı tasarım” konulu bir oturum gerçekleştirdi. Day, sağlık hizmeti veren yapıların tasarımının hem hastalar, hem de hastane çalışanları için büyük önem taşıdığından bahsetti. Day, "sağlık yapıları için bilimsel verilere dayalı tasarım" tanımının, tasarım kararlarının itibarlı araştırmalara dayandırılması alınması olduğunu söyleyerek, günümüz sağlık yapılarının akustik konusunda performanslarının düşük olduğunu belirtti. Day, gürültülü sağlık yapılarında hastaların ciddi sıkıntılar yaşadığını da dile getirerek, bunun hastane maliyetlerine de ek yük getirdiğini söyledi. Day, Akustiği dikkate alan tasarım yaparken, önce odanın kendi tasarımını düşünmek gerektiğini ifade ederek, odada bulunan yatak başlarının hep aynı duvara dayalı olmasının  bir hata olduğundan bahsetti. Day, akustik izolasyonun yapı malzemeleri ile arttırılması gerektiğinin altını çizerek, gürültülü kaynaklarının da azaltılması önerisinde bulundu. Sağlık hizmetleri sunan yapılarda güvenliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Angie Day, özellikle radyasyondan korunaklı sistemlerin olması gerektiğini anlattı. Hastanelerde hastaların düşme riskine karşı tasarım yapılması gerekliliğinden bahseden Day, sağlık yapılarındaki yangın riskine de dikkatleri çekti. Day, sağlık yapılarında güçlü duvar sistemlerinin olması gerektiğini ifade ederek, iç mekan hava kalitesinin de önemine değindi. Sağlık hizmetleri yapılarındaki bakım ve estetik konusunu anlatan Day, hastanenin fiziksel görüntüsünün hastaların iyileşmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Day, darbe dirençli sistemlerin özellikle hastane koridorlarında olması gerektiğini ifade ederek, sağlık yapılarının tasarımında bütüncül bir bakış açısının öneminden bahsetti. Sağlık yapılarını düzgün tasarlamanın geleceğe yatırım olduğunu söyleyen Day, gelecekte bu tasarımları yapmanın çok daha zor olacağını ifade etti.     

JohnJohn NelsonGüvenli ve modern sistem çözümleri, mimari tasarım

Etkinliğin ikinci bölümünde konuşan Saint-Gobain Küresel Pazarlama Yöneticisi John Nelson da sağlık yapılarında güvenli ve modern sistem çözümleri üzerinde dururken; Meda Mimarlık kurucu ortağı Ziya Canbazoğlu ise sağlık yapılarında mimari tasarımın önemine vurgu yaptı. Kuru duvar uygulamalarının zamandan ve maliyetten kazandırmasının yanısıra yangın dayanımı, akustik performans, iç hava kalitesi gibi birçok etmen nedeniyle tercih edildiğine işaret eden John Nelson; bu anlamda doğru malzeme tercihinin sağlık yapıları için önemini şöyle özetledi:

"Örneğin tercih ettiğiniz malzemenin yangın dayanımı önemlidir; çünkü hastalar, olası bir yangın durumunda binayı boşaltmakta sağlıklı bireylere göre daha dezavantajlıdır. Bu anlamda kullanılan malzemenin yangın dayanımı, yangının yayılmasını ne kadar geciktirebildiği çok kritik bir konudur. Malzemenin akustik performansı önemlidir; çünkü sağlıklı bir akustik ortam hastaların iyileştirme süreçlerini hızlandırır".

ZiyaZiya CanbazoğluBir mimar gözüyle sağlık yapılarının elde edilme süreçleri üzerinde duran Ziya Canbazoğlu da, bir takım çalışması olmakla birlikte herşeyin sorumluluğunun mimarda olduğunun altını çizdi. Malzeme tercihinde ana kriterlerin yangın dayanımı, teknik özellikler, sertifikasyon, sürdürülebilirliği, uygulama kolaylığı ve sunduğu garanti olduğunu kaydeden Canbazoğlu; duvarların ve asma tavan sistemlerinin seçimi ve kararlarında belirleyici ögeler üzerinde de durdu.