İzmir Foça, Fevzipaşa mahallesinde Miray Madencilik AŞ tarafından yapılması planlanan Termal Turizm Amaçlı iki adet Jeotermal Kaynak Arama Sondaj projesinde, İzmir Valiliğinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararı, Foça Belediyesi tarafından yargıya taşındı. İzmir Valiliğinin kararının çevre hukukuna aykırı olduğu belirtilen dava dilekçesinde, “ÇED Gerekli Değildir” kararının kamu yararına aykırılığı nedeniyle iptal edilmesi istendi.
Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; Avukat Ruken Arslan, ÇED Gerekli Değildir kararının alındığı tarihte onaylı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Çayır-Mera” kullanımı ve “Asker Yasak Bölge” sınırları içinde yer aldığını belirtti. Arslan, söz konusu projenin Foça'nın doğasını, tarım alanlarını, yer altı ve yer üstü sularını olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.
"Kimyevi atık bırakılacak"
Bölgede yürütülecek jeotermal sondaj kuyu arama faaliyetinin tozumaya neden olacağını belirten Arslan, projenin toz, duman çıkaran ve çevreye kimyevi atık bırakan faaliyetler olduğunu söyledi.
Kimyasal kirliliğin jeotermal uygulamalarda kimyasalların alıcı ortama bırakılması, akıtılması ve buhar yoluyla oluşturduğunu ifade eden Arslan, “Sondaj arama kuyularının bulunduğu parseller çok yıllık zeytinliklerle, ormanlık alanın yakınında ve hemen kıyısından akan iki dereyle çevrilidir. Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkileneceği açıktır.” dedi.
"Kamu yararı yok"
İdarenin tüm iş ve işlemlerindeki nihai amacın kamu yararı olup, kamu yararı kavramının da genel yarar, toplumsal esenlik, toplum yararı gibi kavramlarla açıklandığına vurgu yapan Arslan, “Yapılması planlanan bu faaliyetin Foça gibi özel çevre koruma alanı olan bölgeye kazandıracağı hiçbir değer olmadığı açıktır. Kaybettireceği çok şey olduğu düşünüldüğünde bu proje için verilen çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı açıkça kamu yararı gözetilmeden alındığı anlaşılacaktır.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.