Wall Street Journal: Türkiye'de Yazlık Fiyatı 2'ye Katlandı
ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, başta Bodrum ve Alanya olmlak üzere Türkiye'nin güney bölgelerinde yazlık evlerin fiyatlarının iki kat arttığını yazdı. Gazete, artışı Türkiye'nin AB süreciyle özelllikle yabancılar tarafından cazip bir yatırım mecrası olarak görülmesine bağladı.
Emlak Danışmanlığı şirketi CB Richard Ellis Türkiye'nin yöneticilerinden Firuze Bundun gazeteye yaptığı açıklamada Akdeniz kıyısında bunulan 100 metrekarelik yazlıkların geçtiğimiz sene 73 bin eurodan satılırken, bugün aynı mülkü 125 bin euroya sattıklarını söyledi. Turyap'tan verilen rakamlara göre ise yazlık fiyatları Antalya'nın Şirinyalı ilçesinde yüzde 128 artarken, Bodrum-Yalıkavak'ta rakamlar iki katına çıktı. DTZ Pamir&Souer Danişmanlık şirketinden Ali Pamir'e göre fiyatların yükselmesindeki en önemli etken Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamış olması. Pamir beklentilerinin, önümüzdeki altı ayda ev ve yazlık fiyatlarının yüzde 25 daha yükseleceği yönünde olduğunu da söylüyor.
Pamir'in sözlerini referans gösteren WSJ, Türkiye'nin müzakerelere başlamasıyla birlikte 2014'te AB üyesi olacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi, ekonomideki iyiye gidiş ve buna bağlı olarak yatırımcı güveninin artması gibi olumlu gelişmelerin altını çizerken, Türkiye'deki evlere en büyük talebin İngiltere, İrlanda, Almanya, Danimarka gibi ülkelerden geldiğini belirtiyor. Ayrıca faizlerin düşmesinin, Türkleri de ikinci bir ev ya da yazlık almaya itmesi, fiyatların yükselmesinde etken olarak görülüyor.
Haberde bu hızlı artışa rağmen, fiyatların hala diğer Akdeniz ülkelerine göre ucuz olduğunun da altı çiziliyor. Buna göre İspanya’nın ‘Güneş Sahili’ Marbella’da apartman dairelerinin metrekaresi 3 bin 500 euroya, Portekiz’in Algarve’sinde villalar metrekaresi 5 bin 500 euroya satılırken, Türkiye’nin güneyinde kaliteli bir evin metrekaresi 900 euro.
Bununla birlikte gazeteye göre Türkiye'de emlağa yatırım yabancılar için hala bazı riskler taşıyor. Hükümetin mali politikaları uygulamadaki kararlılığının sürüp sürmeyeceği ve İslami eğilimlerin yönetimde ağırlık kazanıp kazanmayacağı konusundaki endişeler bu risklerden bazıları. Bunların yanında yabancılara mülk satışı konusunda Türkiye'nin sürekli karar değiştirmesi, endişeleri artıran en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Son olarak geçtiğimiz ay yapılan düzenlemeyle yabancılara arazi satış izni 2.5 hektardan 30 hektara çıkarıldı. Ancak tüm bu kısıtlamalara rağmen, 2004'de Türkiye'de konuta 670 milyon dolar yatıran yabancıların geçen yıl 1.5 milyar dolar harcamaları önemli bir gelişme olarak görülüyor.